Belföld

Karácsony: Az Orbán-kormány szégyent hoz az országra, bűzös diktatúrákkal került egy csoportba

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-posztban reagált a megfigyelési botrányra. Mint írja: az Orbán-kormány lehallgatási botrányában a hallgatás, a terelés, a mismásolás nem más, csakis a kormány beismerő vallomása.

Az Orbán-kormány szégyent hoz az országra, bűzös diktatúrákkal került egy csoportba, a szabadság, a tisztesség és a becsület ellenfeleinek sorába. A kormány válaszokkal tartozik, ha ezek elmaradnak, nekünk az a dolgunk, hogy minden eszközzel kikényszerítsük ezeket. Minden eszközzel

– fogalmaz. A főpolgármester úgy látja: a kormánynak részletesen, dokumentumok alapján tisztáznia kell egyebek mellett azt, hogy használta-e a kémszoftvert a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat vagy másik magyar szerv, volt-e ennek törvényes alapja, illetve hogy a feltárt lehallgatásokon kívül kit, mikor, milyen alapon hallgattak le ilyen kémszoftverrel Magyarországon. Karácsony Gergely azt is tudni akarja, hogy volt-e bírói vagy miniszteri engedély az újságírók és üzletemberek megfigyelésére és ha volt miniszteri engedély, akkor azt ki és milyen indokkal adta ki. Ugyancsak információkat szeretne arról, hogy ha a kémszoftvert nem a titkosszolgálatok használták, akkor mit tettek a magyar szervek a magyar szuverenitást sértő befolyásolási kísérlet ellen.

A Direkt36 információi szerint magyar újságírókat, ellenzékiként beállított üzletembereket hallgattak le az NSO nevű izraeli kibercég Pegasus nevű kémprogramjával, amely okostelefonok feltörésére alkalmas. Az oknyomozást a Forbidden Stories nevű tényfeltáró újságírói hálózat vezette, amely az Amnesty International (AI) jogvédő szervezettel közösen jutott hozzá egy, az NSO ügyfeleinek tevékenységével kapcsolatos adatbázishoz. Ebben több mint 50 ezer olyan telefonszám van, amelyeket a tényfeltáró projekt kutatásai szerint az NSO-ügyfelek megfigyelési célpontként választottak ki 2016-tól kezdve a világ több mint 50 országából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik