Belföld

Az egykori CIA-s hírszerző Edward Snowden szerint a magyar kormány válasza a legárulkodóbb a megfigyelési botrányban

OTTA HARDELIN / DAGENS NYHETER / AFP
OTTA HARDELIN / DAGENS NYHETER / AFP

„Magyarország a valaha látott legárulkodóbb választ adta a Pegasus-botrány kapcsán feltett kérdésekre. Én is mindig úgy vagyok vele, hogy ha »nincs tudomásom« arról, hogy tettem-e valamit vagy sem, akkor rögtön azt akarom tudni, hogy külföldi kémek szóltak-e róla annak, aki engem kérdez a dologról” – ezekkel a szavakkal reagált a Magyarországot is érintő megfigyelési botrányra Edward Snowden Oroszországban élő, egykori amerikai hírszerző, akinek Twitter-bejegyzését a 444.hu szemlézte.

A magyar kormány közleménye szerint „Magyarország egy demokratikus jogállam, ami mindig a törvénynek megfelelően jár el, bárkiről is legyen szó. Magyarországon a titkos eszközök használatára jogosult állami szerveket rendszeresen ellenőrzik a kormányzati és nem kormányzati szervek.”

A Washington Post cikkében megjelent közleményben még vissza is kérdeztek: „Feltették ugyanezeket a kérdéseket az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Németország vagy Franciaország kormányainak is? Amennyiben igen, mennyi ideig tartott, hogy válaszoljanak és hogyan reagáltak? Valamilyen hírszerző szolgálat segített megfogalmazni a kérdést?”

A Direkt36 információi szerint magyar újságírókat, ellenzékiként beállított üzletembereket hallgattak le az NSO nevű izraeli kibercég Pegasus nevű kémprogramjával, amely okostelefonok feltörésére alkalmas. Az oknyomozást a Forbidden Stories nevű tényfeltáró újságírói hálózat vezette, amely az Amnesty International (AI) jogvédő szervezettel közösen jutott hozzá egy, az NSO ügyfeleinek tevékenységével kapcsolatos adatbázishoz. Ebben több mint 50 ezer olyan telefonszám van, amelyeket a tényfeltáró projekt kutatásai szerint az NSO-ügyfelek megfigyelési célpontként választottak ki 2016-tól kezdve a világ több mint 50 országából. A Direkt36 a több mint 300 magyarországi célpont közül többeket beazonosított, köztük négy újságírót, egy magyar fotóst, Varga Zoltánt, a 24.hu-t is kiadó Centrál Médiacsoport tulajdonosát, és több olyan más üzletembert, akik Varga házában vettek részt egy közéleti témájú vacsorán 2018-ban. A nemzetközi tényfeltáró csapat birtokába jutott adatokból az nem derül ki egyértelműen, hogy pontosan ki vetette be a kémszoftvert.

Kapcsolódó
Magyar újságírókat és üzletembereket figyeltek meg egy izraeli kémprogrammal
A Direkt36 szerint több minden arra utal, hogy magyar állami szervek állnak a lehallgatások mögött, a kormány cáfol.

A cikk megjelenése után, vasárnap este Stummer János, Molnár Zsolt és Ungár Péter közös nyilatkozatban kezdeményezte a Nemzetbiztonsági bizottság összehívását. A politikusok szerint, ha igaz, ami a cikkben olvasható, akkor az „az elmúlt tíz év után is olyan szintlépésnek tekinthető, ami nem maradhat következmények nélkül.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik