Tech

Algoritmus buktatja le a telefonjukat bámuló politikusokat

dries depoorter
dries depoorter

Ha nem akarunk álszentek lenni, időnként mindenki ránéz a telefonjára hosszabb találkozók közben, és úgy tűnik, hogy ez alól a parlamenti gyűlésen ülő politikusok se kivételek. A kulcsszó talán mégis a mértékletesség. Két éve nagy felháborodást keltett, hogy Jan Jambon belga miniszterelnök az egyik vita alatt inkább az Angry Birds-szel játszott ahelyett, hogy a dolgára figyelt volna.

Dries Depoorter digitális művész „Flamand Görgetők” című projektje (a politikusok számára) zavarbaejtő módon próbálja láthatóvá tenni a jelenséget: arcfelismeréses szoftver monitorozza a YouTube-on közvetített parlamenti üléseken résztvevő belga honatyák arcát, majd elemzést is készít arról, hogy az idő hány százalékát töltötték a kijelzőjükre tapadva.

Az eredményt aztán névvel együtt ki is posztolja a projekt Twitter profiljára (@FlemishScroller). Emellé egy kis üzenet is jár, például: „Kedves @JanJambon, maradj fókuszált!”

A követők közül többen hangot adtak annak is, hogy nem feltétlen igazságos ez a megszégyenítés, mert nem lehet tudni, hogy pontosan mit is csinál a mobilján adott politikus, hiszen a csúzlis-madaras játék helyett akár fontos családi ügyről, vagy halaszthatatlan munkahelyi feladatról is szó lehet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik