Tech

Vége a korlátlan feltöltésnek a Google Fotókban, ez változik mától

Nicolas Economou/NurPhoto via Getty Images
Nicolas Economou/NurPhoto via Getty Images

Az elmúlt években rengeteg felhasználó hívta segítségül a Google Fotókat, ha a fotói felhőben való tárolásáról volt szó, hiszen a szolgáltatás szinte korlátok nélkül adott erre lehetőséget. Nemsokára vége azonban a jó világnak: a Google még tavaly novemberben jelentette be, hogy 2021. június elsejétől a Google Fotók és a Google Drive szabályzata is változik, aminek a legfőbb újítása, hogy már nem lehet korlátlanul feltölteni fotókat és videókat.

Amennyiben a betelik az ingyenes 15 GB-nyi tárhelyünk (amibe feltöltött képeken és videókon kívül beletartoznak a gmailes levelek, valamint a Google Drive-on tárolt fájlok) a felhasználónak vagy törölnie kell a fotóiból, vagy fizetnie a további tárhelyért.

A mától érvénybe lépő szabályok magyarul is olvashatók a Google oldalán, ebből kiderül, hogy június elseje után az alábbi elemek számítanak bele a tárhelykvótába:

  • a 2021. június 1. után mentett jó és expressz minőségű fotók és videók,
  • a Google Dokumentumokban, Táblázatokban, Diákban, Rajzokban, Űrlapokban és Jamboardban létrehozott vagy szerkesztett fájlok (csak a 2021. június 1. után létrehozott vagy szerkesztett fájlok).

A határidő előtt feltöltött vagy szerkesztett fájlok nem számítanak bele. Fontos változás még, hogy ha túlléptük a rendelkezésre álló tárhelymennyiséget, utána

  • nem tölthetünk fel új fájlokat és képeket a Google Drive-ba,
  • nem készíthetünk biztonsági mentést fotókról és videókról a Google Fotókban,
  • előfordulhat, hogy nem tudunk e-maileket küldeni és fogadni a Gmailben,
  • nem tudunk új fájlokat létrehozni az együttműködést segítő tartalomkészítő alkalmazásokban (például a Google Dokumentumokban, Táblázatokban, Diákban, Rajzokban, Űrlapokban és Jamboardban).

Hogyan kerülhetünk vissza a kvóta alá?

https://one.google.com/storage weboldalon olyan tárhelykezelő eszközt érhetünk el, amely segít megállapítani, hogy milyen módokon tudunk tárhelyet felszabadítani, itt egy felületen láthatjuk azt is, hogy a különböző szolgáltatásokon belül mennyit használunk. Úgy is felszabadíthatunk tárhelyet, ha letöltjük a fájljainkat a személyes eszközünkre, majd azokat töröljük a felhőtárhelyről.

Ha több tárhelyet szeretnénk, a Google One-on keresztüli nagyobb tárhelycsomag választását ajánlja a cég.

Kapcsolódó
Íme néhány alternatíva az átalakuló Google Fotók helyett
Jövő év júniusától vége az ingyenes képtárolásnak. Ezek az alternatívák vannak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik