Tech koronavírus

Egyre nagyobb és egyre drágább tévéket vesznek a magyarok

A legtöbb magyar család általában az olimpia vagy egy jelentősebb futballesemény évében szokott új tévét vásárolni, de tavaly a kijárási korlátozások miatt sokan előrehozták a beszerzést. Az Extreme Digital eladási statisztikái azonban azt mutatják, hogy a júniusi futball Európa-bajnokság még mindig kellő vonzóerőt jelent: újra emelkednek a tévéeladások, ráadásul az 55-60 hüvelykes óriásképernyők átvették a vezetést a népszerűségi listán. Hasonló taapsztalatokról számol be a Media Markt is: a szigorúbb lezárások időszaka alatt felfutott tévézést a MediaMarkt adatai is visszaigazolják, hiszen amikor bezártak az iskolák és óvodák, a tévékészülékek forgalma is új rekordot döntött, de az idei évben is nagyobb felfutásra számítanak május és július között.

Kapcsolódó
Erre figyeljen, ha PlayStation 5 vagy Xbox Series X mellé keres tévét
Tavaly ősz óta kaphatók az újgenerációs konzolok, amiknek a képességeit akkor tudjuk maximálisan kihasználni, ha megfelelő tévére kötjük őket. A HDMI 2.1 nélkülözhetetlen a lehető legjobb élményhez, azt is elmondjuk, hogy miért.

A műszaki áruházlánc szakértői azt tapasztalták, hogy a vásárlók leginkább régi készülékeiket cserélték le, legalább két generációval újabbra, többnyire nagyobb képernyőjű okostévére. Az újonnan vásárolt okostévé lett a családok központi készüléke, míg a régit jellemzően másik helyiségbe került: a gyerekszobába, a konyhába, vagy éppen a hálószobába. Az Extreme Digitalán a pandémia alatt csaknem 40 százalékkal több tévé fogyott, mint egy évvel korábban, és a fekete pénteki forgalom miatt szokásos novemberi csúcs mellett júniusban is volt egy váratlan rekord, amikor 80 százalékkal több tévé talált gazdára az előző júniushoz képest.

Mohos Márton / 24.hu A Samsung egyike idei újdonsága, a Neo QLED televízió.

Bár a járvány miatt előrehozott vásárlások miatt nehéz volt megjósolni az idei forgalmat, de az online áruház első négy havi eladásai alapján a 2021-es eladások is erősek lesznek. 2019 azonos időszakához képest idén ugyan csak közel 40 százalékkal több készülék fogyott, de még a tavalyi év azonos (már pandémiás) időszakához képest is mintegy 10 százalékkal nőttek az eladások.

A magyar vásárlók ráadásul drágább tévéket vesznek, mint tavaly vagy tavalyelőtt: 2019-hez képest másfélszer, 2020-hoz képest pedig negyedével többet költenek ezekre. Bár az Extreme Digitalnál továbbra is a kicsi, 32 hüvelykes tévékből veszik a legtöbb darabot, az ilyen készülékek aránya a tavalyi 30 százalékról 27 százalékra csökkent, míg a 48-50 hüvelykes tévéké 15-ről 17 százalékra, az 55-60 hüvelykeseké pedig 18-ról 22 százalékra emelkedett. A Media Markt adatai szintén a nagyobb tévék iránti keresletet mutatják: az elmúlt évek során a 40 hüvelyk (102 cm) alatti, kisméretű tévék értékesítési aránya folyamatosan csökkent – míg 2012-ben az eladott készülékek 94 százaléka ilyen volt, addig 2021-ben már csak 53 százalékban vásárolják ezeket.

Ahogy megfizethetőbb lett az áruk, úgy nőtt a nagyképernyőjű televíziók népszerűsége.

– mondta Szilágyi Gábor, a MediaMarkt ügyvezető igazgatója. „Míg a korábbi években ezen készülékek közül is jellemzően a belépő kategóriások taroltak, ma már gyakorlatilag 50 százalékban a közép- és felső kategóriásokat viszik.” – tette hozzá.

Szilágyi kiemelte, hogy a náluk eladott nagyképernyős készülékek 85 százaléka már okostévé, míg 70 százalékban a 4K felbontást keresik a vevők. A nagyobb értékű és tudású televízióknál már alap szempont, hogy elérhető-e rajtuk streaming szolgáltató, van-e HDMI csatlakozójuk, és keret nélküli verzió elérhető-e az adott készülékből – ugyanis ezek a nappaliban is jobban mutatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik