Tech

Még mindig sokan használják ezt a rendszert, pedig nem kéne

Beata Zawrzel/NurPhoto via Getty Images
Beata Zawrzel/NurPhoto via Getty Images

A Kaspersky Security Network felhasználói által rendelkezésre bocsátott névtelenített operációsrendszer-metaadatok tanulmányozása alapján a Kaspersky arra a megállapításra jutott, hogy a számítógéphasználók csaknem egynegyede (22 százaléka) még mindig az életciklusának végére ért Windows 7 operációs rendszert használja, amelyhez 2020. január óta nem jár általános támogatás.

Bár egy megbízható operációs rendszer rendben lévőnek tűnhet a felszínen, hiszen tud mindent, amit tudnia kell, mégis fogékony lehet a támadásokra, ha a gyártó többé már nem biztosít hozzá támogatást. Amikor egy operációs rendszer az életciklusa végére ér, a sérülékenységekhez már nem adnak ki többé javításokat, ez pedig utat nyithat a támadók számára a rendszerhez való hozzáféréshez. Pontosan ezért fontos az operációs rendszer frissítése, mert így védhető meg a rendszer vagy a vállalati hálózat ettől az egyébként elkerülhető problémától.

Kapcsolódó
Nehéz feladat leimádkozni a Windows 7-et a számítógépekről
Az elavult rendszert még mindig sokan használják.

A még mindig a Windows 7-et használók között a fogyasztók, a kis- és középvállalkozások (KKV-k) és a mikrovállalkozások (MV-k) csaknem azonos arányt – 22 százalékot – képviselnek. Érdemes megjegyezni, hogy az MV-k csaknem egynegyede még mindig ezt az elavult operációs rendszert használja, és különös tekintettel arra, hogy nem rendelkeznek kifejezetten a kiberbiztonságra szakosodott informatikai szakemberekkel, számukra még fontosabb, hogy az operációs rendszerük naprakész legyen. A vállalkozások egyelőre igénybe vehetik a kiterjesztett, fizetős támogatást a Windows 7-hez, de ez extra költséget jelent, és ez az ajánlat sem lesz örökké elérhető.

A Kaspersky megállapításaiból az is kiderül, hogy az emberek és a vállalkozások csak egészen kis része (kevesebb mint 1 százaléka) használ még mindig olyan régebbi operációs rendszereket, mint például a Windows XP és a Windows Vista, amelyekhez 2014, illetve 2017 óta nem jár támogatás.

Összességében a felhasználók csaknem egynegyede (24%) még mindig olyan Windows operációs rendszert használ, amelyhez már nem jár általános támogatás. Szerencsére a felhasználók 72 százaléka a legújabb Windows operációs rendszert, a Windows 10-et használja, amely egyben a legbiztonságosabb választás is.

Az operációs rendszer frissítését sokan nyűgnek érzik. De az OS-frissítések célja nem pusztán a hibák javítása vagy a legújabb interfész bekapcsolása. Az eljárás azokat a programhibákat javítja, amelyek hatalmasra tárt ajtót nyithatnak a kiberbűnözőknek a behatoláshoz”

– fejtette ki az eredmények kapcsán Tóth Árpád, a Kaspersky magyarországi igazgatója.

Az életciklusának végére ért operációs rendszer kockázatainak ismerete jó kezdés, az okos befejezés pedig az, ha cselekszünk is ezen ismeretek alapján. A Kaspersky azt javasolja a saját magunk vagy a vállalkozásunk védelméhez, hogy mindig az adott operációs rendszer legújabb verzióját használjuk, és gondoskodjunk arról, hogy az automatikus frissítés funkció be legyen kapcsolva.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik