Tech koronavírus

Elkészült a védettségi igazolvány applikációja

MTVA/Bizományosi: Róka László
MTVA/Bizományosi: Róka László

Elkészült a védettségi igazolvány telefonos-táblagépes applikációja, amely a külföldi utazásoknál is komoly haszonnal járhat, írja a Magyar Hírlap.

A lap információi szerint az alkalmazás napokon belül letölthető lesz okostelefonra és tabletre egyaránt.

A postai úton küldött kártyákhoz képest több információt is mutat majd az applikáció, ugyanis látni lehet majd, hogy a felhasználó mikor kapta meg a vakcinákat.

A Magyar Hírlap azt írja, az első és második oltás időpontját is feltüntetik majd az applikációban, ez pedig fontos lehet bizonyos országoknál, ahol a beutazás feltétele a teljes védettség, amely a legtöbb oltóanyag esetében két dózis után számítható.

Koronavírus

Ez nemcsak azokra az országokra igaz, amelyekkel kölcsönös megállapodást köt a kormány (eddig hat ilyenről tudunk, a hetedik majd Csehország lehet), hanem valószínűleg majd az uniós vakcinaútlevél használatát is két oltáshoz kötik.

Az alkalmazás mutatni fogja a kapott vakcina típusát is.

A védettségi igazolványokkal és az azokhoz társuló könnyítésekkel kapcsolatban egyébként az elmúlt hetekben elég sok kérdés merült fel. Sokan kaptak oltást, de kártyát nem, ezért a háziorvosokat rohamozzák, de egyelőre azt sem tudni, hogy derül ki, ha valakinek érvénytelenítik az igazolványát. Utóbbira egyébként az applikáció hatékony módszer lehet, bár azzal a plasztikkártya még nem fog megsemmisülni.

Augusztus közepéig egyébként várhatóan csak védettségi igazolvánnyal lehet majd koncertre vagy fesztiválra menni. A szállásadókat most milliókra büntethetik, ha nem kérik el a vendégektől a dokumentumot, de nem kötelesek visszafizetni a pénzt, ha valakinek a nyaralásig nem érkezik meg a védettségi igazolványa. Ezt a problémát vélhetően szintén kiküszöbölheti majd az alkalmazás.

Kapcsolódó
Mutatjuk, mikor kérhet védettségi igazolványt a munkáltató
Csak meghatározott céllal, de érdeklődhet a cégünk arról, van-e védettségünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik