Nagyvilág koronavírus

Egy hét alatt megduplázódott a fertőzöttek száma a világ legátoltottabb országában

Getty Images
Getty Images

Május 1. és 7. között megduplázódott az aktív koronavírus-fertőzöttek száma a Seychelle-szigeteken, amely a világ legátoltottabb országa jelenleg, írja a Bloomberg.

A Seychelle-szigeteki egészségügyi minisztérium hétfői tájékoztatása szerint jelenleg 2486 aktív esetet tartanak számon, közülük 37 százalék kapta meg az oltás mindkét dózisát.

A napi új betegek száma mostanra meghaladta a háromszázat, a járvány kezdete óta pedig immár 8172-en fertőződtek meg a vírussal.

Ezek az adatok annak tudatában különösen aggasztóak, hogy a Seychelle-szigetek lakossága a százezret sem éri el. Így pedig lakosságarányosan rosszabb a járványhelyzet, mint az elmúlt hetekben sokat emlegetett Indiában, ahol volt nap, hogy több mint négyszázezer ember szervezetében mutatták ki a koronavírust.

Kapcsolódó
WHO: aggasztó a vírus indiai változata
Az emberi immunrendszer kevésbé képes reagálni erre a variánsra.

Kiderült mostanra az is, hogy az országban a beoltottak 57 százaléka kapta a kínai Sinopharm vakcináját, a maradék 43 százaléknak pedig a Covishieldet adták be, ami az AstraZeneca Indiában gyártott változata.

A kormány azt nem árulta el, hogy a beoltott fertőzöttek milyen arányban kapták egyik és másik oltóanyagot.

Bár még mindig rengeteg a kérdőjel a kialakult helyzettel kapcsolatban, az biztató, hogy május 8-ig egyetlen beoltott sem hunyt el koronavírusban a szigetállamban.

Kate O’Brien, a WHO oltási részlegének igazgatója hétfőn arról beszélt, a Seychelle-szigeteken a legtöbb beoltott fertőzött tünetei enyhék vagy mérsékeltek.

A Sinopharm vakcinából két dózis szükséges. Sok esetben valaki egy dózis vagy a második dózist követő napokban betegedett meg

– fogalmazott.

Hozzátette, folyamatosan tartják a kapcsolatot a Seychelle-szigeteki kormánnyal figyelik a fejleményeket.

Koronavírus

A Wall Street Journalnak nyilatkozott egy helyi lakos, Christina Etoile, akinek a 42 éves nővére még március elején kapta meg a Sinopharm vakcina második dózisát. Három héttel később belázasodott, köhögni kezdett és torokszárazságra panaszkodott.

Pozitív lett a koronavírus-tesztje, ezért ugyanabban a kórházban kellett ápolni, ahol ő is dolgozik. Nem hiszem, hogy a vakcina túl nagy védelmet nyújtott volna neki

– mondta.

A fehér homokos tengerpartjairól és türkizkék vízéről ismert Seychelle-szigeteken egyébként még a múlt héten vezettek be korlátozásokat a járvány terjedése miatt. Bezártak az iskolák, a sporteseményeket felfüggesztették és rövidítették a boltok nyitva tartási idejét is.

Kapcsolódó
Mégis mi történt a Seychelle-szigeteken?
Azt eddig is tudtuk, hogy a vakcina a koronavírustól nem véd meg 100 százalékosan, de ez még nem indokolná, hogy a fertőzöttek száma emelkedni kezdjen a világ legoltottabb országában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik