Tech

Mi történne, ha a Föld felé tartana egy nagy aszteroida?

Olyan nemzetközi kísérlet zajlott múlt héten, amelyben egy kitalált aszteroida becsapódását szimulálták – írja a Business Insider. A NASA által vezetett teszt egy héten át tartott, nem ez volt az első alkalom, amikor hasonló vizsgálatot végeztek.

A fogratókönyv szerint sikerül azonosítanunk egy kisbolygót, amely a felfedezésekor 56 millió kilométerre jár, és hat hónapon belül potenciálisan eltalálhatja a Földet. A csapat minden nap egyre többet derített ki az égitest méretéről, pályájáról és becsapódásának esélyéről. Az amerikai és európai kutatóknak a teszt során együtt kellett felmérniük, hogy jelenlegi tudásunk mellett mit tehetünk az aszteroida ellen.

A szakértők jelenleg egyetlen objektumot sem ismernek, amely fenyegetést jelentene bolygónkra, egyes becslések alapján ugyanakkor a 140 méternél szélesebb aszteroidák kétharmadát még nem találták meg. Éppen ezért a NASA és más űrügynökségek igyekeznek felkészülni a potenciális veszélyre. Lindley Johnson, a NASA szakembere szerint a hasonló tesztek nagyban segítik a bolygóvédelmet.

Science Photo Library – ANDRZEJ WOJCICKI / Getty Images

A mostani kísérlet kitalált kisbolygójának jele 2021PDC volt. Az objektumot a szimulációban április 19-én fedezték fel, ekkor 5 százalék volt az esély arra, hogy október 20-án eltalálja a Földet. A második napon, azaz a szimuláció szerint május 2-án, újabb adatok érkeztek. Az elemzések ekkor azt mutatták, hogy a 2021PDC Európa vagy Észak-Afrika felé tart.

A kutatók különböző ötletekkel álltak elő, hogy űreszközökkel miként semmisítsék meg, vagy térítsék el a kisbolygót. A csapat végül arra jutott, hogy nincs elegendő idejük egy ilyen küldetéshez. A kutatók egy nukleáris fegyver bevetését is fontolóra vették, az aszteroida bizonytalan mérete miatt viszont a végeredmény kérdésesnek tűnt. Az objektum minimum 34,75 méter széles, legfeljebb 800 méter átmérőjű volt.

A teszt harmadik napján már június 30-a volt, a negyedik napra pedig 99 százalékos bizonyossággal állapították meg, hogy az objektum a német-cseh-osztrák hármas határ felé tart. Utolsó lehetőségnek az érintett terület evakuálása maradt.

A csapatnak nem sikerült egyéb megoldást találnia, a szimulációban így az égitest Kelet-Európába csapódott.

A való életben feltételezhető, hogy egy 2021PDC-hez hasonló égitestet nem hat hónappal érkezése előtt, hanem jóval korábban észlelnének. A kísérlet ennek ellenére rávilágított: ha felénk tart egy nagyobb objektum, nem sokat tehetünk.

A kutatók bíznak benne, hogy a NASA tervezett űrszondájának, a NEOSM-nek, illetve az Európai Űrügynökség TBT és NEOSTEL távcsöveinek köszönhetően egyre pontosabb képet kapunk majd a Naprendszer aszteroidáiról. A technológia fejlődésével remélhetőleg a bolygóvédelem is egyre hatékonyabbá fog válni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik