Tech

Van, amiben a Huawei még mindig világelső

Mateusz Slodkowski / SOPA Images / LightRocket via Getty Images
Mateusz Slodkowski / SOPA Images / LightRocket via Getty Images

A Huawei az elmúlt évtizedben elsők között volt a világon a kutatás-fejlesztés terén, az erre fordított beruházásainak összege elérte a 131,7 milliárd kínai jüant, a vállalat éves bevételének 15,3 százalékát. Ennek köszönhetően 2020 végére már több mint 100 ezer aktív szabadalommal rendelkezett világszerte – mintegy 40 ezer szabadalomcsalád keretében.

Ez a legnagyobb éves növekedés a Huawei történetében, és a szabadalmak többsége a telekommunikáció területéhez, különösen az 5G mobilhálózati technológiához kapcsolódik, de a vállalat nyújtott be biztonsági videokamerás megfigyelő alkalmazásokhoz és mesterséges intelligenciát használó elemző szoftverekhez köthető kérelmeket is.

2019-ben a Huawei volt az első az Európai Szabadalmi Hivatalnál bejelentett szabadalmak rangsorában, az Egyesült Államokban pedig a tizedik helyen végzett a benyújtott szabadalmak számát tekintve. 2020-ban a cég már világelső lett a Szellemi Tulajdon Világszervezetéhez (WIPO – World Intellectual Property Organization) benyújtott kérelmek számát tekintve. A Huawei tavaly 5464 nemzetközi szabadalomkérelmet nyújtott be, csaknem kétszer annyit, mint a Samsung.

Jason Ding, a Huawei szellemi tulajdonért felelős részlegének vezetője szerint a vállalat 2019 és 2021 között 1,2-1,3 milliárd dollár értékű bevételben részesül a szabadalmi licenszekből.  A Huawei más gyártók számára is elérhetővé teszi szabadalommal védett 5G-mobiltechnológiáját, a licenszdíj felső határát pedig 2,5 dollárban szabták meg eszközönként. A díjat a cég az átláthatóság miatt hozta nyilvánosságra, hogy a befektetők bizalmát növelje, illetve nyílt kommunikációval szeretné felvenni a harcot az Egyesült Államok negatív kampányával szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik