Tech

A Facebook elkezd fizetni a hírekért

Pavlo Gonchar/SOPA Images/LightRocket via Getty Images
Pavlo Gonchar/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

A Facebook megállapodott a News Corppal arról, hogy fizetni kezd azokért a közösségi oldalon megjelenő hírekért Ausztráliában, amelyek a médiavállalat alá tartozó sajtótermékektől származnak – számolt be a BBC. A News Corp a világ egyik legnagyobb médiacége, melynek tulajdonosa Rupert Murdoch konzervatív médiamágnás, és már a világ első olyan cége is, amelynek a Facebook pénzt ad a tartalmai megjelenítéséért.

A felek három évre írták alá a megállapodást, anyagi részleteket nem hoztak nyilvánosságra.

A News Corp ernyője alá tartozik többek közt az amerikai Fox News, a New York Post, a Wall Street Journal,  a brit Sun és a The Times. Ausztráliában a legolvasottabb lapnak a sydney-i The Daily Telegraph számít.

Az egyezség előzménye, hogy az ausztrál parlament február végén megszavazta azt az új médiatörvényt, amely előírja a közösségimédia-oldalak és internetes keresőmotorok tulajdonosai számára, hogy csak a hírportálokkal való megegyezés alapján közölhetik híreiket, vagyis egyes esetekben az előbbieknek fizetniük kell a hírtartalom megjelentetéséért. A Facebook a hírre azzal reagált, hogy  ausztráliai platformján átmenetileg korlátozásokat vezetett be, a hírfolyamból eltűntek a helyi hírek, és az ausztrál portálok tartalmainak megtekintését is blokkolta a világ többi részén.

A közösségi óriás és az ausztrál kormány később megegyezett, melynek eredményeként továbbra is a közösségi médiát fenntartó cégek és a tartalomszolgáltatók dolga eldönteni, mi hír, mi nem az, és hogy előbbiek mekkora összegért közölhetik ezeket. A kompenzáció mértéke nincs rögzítve a törvényben, az érintett vállalatokkal kell róla megegyezni. Vitás esetekben a kormány dönt.

Korábban a Google is tiltakozott az ausztrál tervezet miatt, egyenesen a keresőjének leállításával és az országból történő teljes kivonulássaé fenyegetőzött. Végül a keresőóriás előbb behódolt a Facebooknál, és már február végén megállapodott szintén három évre a News Corppal. Ennek értelmében a Google News Showcase az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Ausztráliában számos lap tartalmait használhatja, ráadásul a keresőóriás még a reklámbevételeit is hajlandó megosztani, továbbá pénzt fektet a megállapodás részét képező kiadványok hang- és videoalapú tartalmaiba, továbbá előfizetéses platformot fejleszt számukra.

Kapcsolódó
A Facebook keménykedik, a Google viszont hajlandó fizetni a hírekért
Keménykedés helyett inkább egyezséget kötöttek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik