Tech

Hiába jelentették be a lezárást, nem maradtak otthon a magyarok

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A koronavírus-járvány harmadik hulláma már lassan három hete tart, hétfőtől pedig életbe léptek a múlt hét csütörtökön (részleteiben péntek délután) bejelentett szigorítások. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere azt mondta, a járványügyi védekezés legnehezebb hetei jönnek, Müller Cecília pedig arról beszélt, hogy a vírus exponenciális ütemben terjed. Nem túlzás azt mondani, a járvány jelenlegi szakaszában csupa rossz hír érkezik.

A Qubit a Google által követett látogatások és az otthon töltött idő, illetve a Facebook által követett otthon töltött napok és útba ejtett térségek alapján hasonlította össze a magyarok hétvégi mozgását az egy héttel korábbi adatokkal.

A korábbi adatok alapján megfigyelhető tendencia, hogy karácsony előtt a magyarok többsége elhagyta otthonát, vélhetően az ünnepi készülődések miatt. Utána némi lassulás volt megfigyelhető a mozgásban, majd januárban visszaállt az ország a rendes kerékvágásba az ünnepek után. Innentől kezdve minimális ingadozás tapasztalható, nem látszik a harmadik hullám veszélyével arányos lassulás. A Google mutatói alapján múlt hét vége felé, a lezárások bejelentése után (de még a hétfői életbe léptetés előtt)

az egy héttel korábbihoz képest tovább nőtt az élelmiszerboltok, patikák és vendéglátóhelyek forgalma, többen hagyták el otthonaikat, hogy ellátogassanak ezekbe a létesítményekbe.

A Google már a koronavírus-járvány kezdete óta rendszeresen készít áttekintést arról, hogy az emberek mennyire járnak el otthonról többek között munkába, boltokba vagy parkokba. A közösségi mobilitási jelentés az információkat anonimizált módon tartalmazza, tehát nem azonosíthatók be egyes személyek.

A Facebook pedig azt jelenti, hogy a bejelentkezett felhasználók elhagytak-e egy 600 x 600 méteres kis körzetet 24 órán belül, illetve hány másik ilyen körzetben jártak a járvány előtti időszakhoz viszonyítva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik