Tech

Kína letilthatta az egyre népszerűbb titkosított csevegőt

Rafael Henrique/SOPA Images/LightRocket / Getty Images
Rafael Henrique/SOPA Images/LightRocket / Getty Images

Blokkolhatták a Signal nevű üzenetküldő szolgáltatást Kínában – írja az MTI a GreatFire nevű, a kínai internetes cenzúrát nyomon követő szervezet közlése alapján. A szervezet kedden közölte, hogy a Signal legalább egy napja elérhetetlen az országban. A Signal egyelőre nem kommentálta a hírt. A Sensor Tower elemzőcég szerint eddig közel 510 ezer kínai felhasználó töltötte le a csevegőt Apple-készülékekre.

Kínában az internet szigorú felügyelet alatt áll, a kormány fenntartja magának a jogot az általa kifogásolt tartalmak cenzúrázására és megszűrésére, beleértve a politikai bírálatokat és a pornográfnak minősített tartalmakat. Peking továbbá a politikai stabilitásra hivatkozva megköveteli a digitális óriáscégektől azt is, hogy saját cenzorokat alkalmazzanak, akik ennek megfelelően szűrik az oldalakat.

Azok a keresőoldalak és közösségi médiumok, amelyek nem tettek eleget az elvárásnak – köztük a Google, a Facebook és a Twitter – Kínában elvileg elérhetetlenek. Virtuális privát hálózat, VPN segítségével mindazonáltal  a blokkolt oldalakhoz továbbra is hozzá lehet férni. Az ázsiai országban februárban betiltották a Clubhouse nevű, meghívásos alapon működő üzenetküldő szolgáltatást is, amely az utóbbi időben rendkívüli népszerűségre tett szert világszerte.

A Signal a világ egyik legbiztonságosabb, végponttól végpontig terjedő titkosítást kínáló üzenetküldő szolgáltatása. Népszerűsége akkor ugrott meg, amikor januárban kiderült, hogy riválisa, a WhatsApp sok felhasználói adatot továbbít anyavállalata, a Facebook felé.

Kapcsolódó
Titkosított csevegőkre váltanak, akiknek elegük lett a Facebookból
Trump tiltása és a WhatsApp friss adatkezelési szabályzata együttesen azt eredményezte, hogy tömegek kezdték el megrohamozni a biztonságosabb csatornákat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik