Tech

Rengetegen ugrottak rá ezekre a titkosított üzenetküldőkre

Getty Images
Getty Images

Szemmel láthatóan nagyot ugrottak az adatvédelemre fókuszáló, fejlett titkosítást használó csevegő alkalmazások letöltési számai, miután a WhatsApp január negyedikén frissítette adatvédelmi szabályzatát, és aminek értelmében a felhasználóknak február 8-tól bele kell egyezniük abba, hogy a WhatsApp az általa kezelt felhasználói adatokat az anyacég Facebooknak is átadhatja. Aki ebbe nem egyez bele, az nem is használhatja a szolgáltatást.

A módosítás eredménye, hogy sok felhasználó alternatívák után nézett, ez főleg a Signal és a Telegram alkalmazások kiugró letöltési számain látszódik. A Signalt több mint 7,5 millióan telepítették a digitális appboltokból a január 6-10. közti időszakban a SensorTower elemzőcég számai szerint, ami 43-szor annyi, mint amennyit a megelőző héten lehetett mérni. A Telegram esetében 5,6 milliós letöltési számról számolt be az Apptopia a szerda és vasárnap közti időszakban. Hozzá kell tenni: a Signal népszerűsítéséhez nagyban hozzájárult Elon Musk is, aki a Twitteren csak annyit írt a hírekre reagálva: „Use Signal”, azaz „Használjatok Signalt!”.

Érdekesség, hogy ennek ellenére a WhatsApp letöltési számai nem csökkentek számottevően az Apptopia szakembere, Adam Blacker szerint. Blacker továbbá úgy gondolja, hogy a meglévő, napi szinte aktív felhasználóknak kis százaléka törli csak le az alkalmazást, és bár egyes emberekkel inkább Signalon, vagy Telegramon kommunikálnak majd, de a bevált csatornát sem fogják teljesen mellőzni.

Ugyan a WhatsApp végponttól végpontig terjedő titkosítást használ (tehát a felhasználók közti üzenetváltások tartalmába még a csevegő üzemeltetői sem tudnak belenézni), ettől függetlenül egy csomó más információt begyűjt a felhasználókról – többek közt telefonszámot, tranzakciós adatokat, szolgáltatásokhoz fűződő információkat, kapcsolattartási adatokat és mobileszköz adatokat.

A WhatsApp közleménye szerint a felhasználóknak nincs mitől tartaniuk, hiszen a titkosítás továbbra is adott, ezáltal a magánszférájuk védelme is garantált. A Facebooknak pedig azért adják át az adatokat, hogy a közösségi óriás fejleszthesse az infrastruktúráját és a személyre szabott ajánlásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik