Tech

A valaha volt legdurvább lézerfegyvert építi a Pentagon

Getty Images
Getty Images

A Pentagon egy külsős partnert bízott meg egy korábbiaknál is fejlettebb és gyorsabb lézerfegyver fejlesztésével. A cél egy úgynevezett taktikai, ultrarövid (femtoszekundumos) impulzuslézer (Ultrashort Pulsed Laser – USPL) elkészítése, ami elektromágneses impulzusok kibocsátásra képes. Az amerikai hadsereg már jó ideje használ lézerfegyvereket, de a most irányzott USPL technológia elméletben már egy terawattos impulzust is képes lesz kibocsátani, míg a jelenlegi fejlesztések legtöbbje pár száz kilowattra képes.

A gyors tüzelés és az óriási erő új taktikai lehetőségek sorát nyitná meg a hadsereg előtt, akik már nem csak megégetni, vagy felgyújtani tudnák a célpontjaikat: szét is tudnák vágni, vagy elektromos interferenciát gerjeszthetnének, ezáltal pedig túlterhelhetik például egy drón áramköreit, vagy csak összezavarhatnák a célpont érzékelőit.

Az elsődleges felhasználási cél a különféle katonai eszközök, főleg drónok tönkretétele lenne, főleg a belső szerkezetekben történő károkozással. A rendszer első prototípusa jövő év augusztusára készülhet el a New Scientist szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik