Tech

A szexrobotok rá is támadhatnának az emberekre, figyelmeztetnek a szakértők

Getty Images
Getty Images

A koronavírus-járvány alatt jóval több szexrobotot vásároltak az emberek, mint előtte, a gyártók szerint ebben a magány is szerepet játszott. A szakértők egy része szerint a babák ugyan sosem helyettesítik a valódi emberi kapcsolatokat, de a növekvő piac azt mutatja, az etikai aggodalmak sem vetik vissza az iparágat, ami egyre fejlettebb modellekkel áll elő.

Ezzel egy időben a biztonsági szakértők is egyre aktívabban foglalkoznak a különféle internetre csatlakozó, vagy mesterséges intelligenciával ellátott szexjátékok sérülékenységeivel, mivel azok biztonsági kockázatokat hordoznak magukban. Legutóbb az az eset keltett nagyobb visszhangot, amikor hackerek átvették az irányítást egy férfi okos-erényöve felett, amit a kínai Qiui cég fejlesztett.

Az egyik legszélsőségesebb gondolat, hogy az emberszerű, mesterséges intelligenciával ellátott szexrobotok elméletileg akár fizikai kárt is tehetnének a felhasználókban, amennyiben kiberbűnözők átvennék felettük az irányítást, ás arra parancsot adnak. Erről legutóbb a kínai ONC Lawyers for Technology szakértői beszéltek, akik szerint a szexrobotok vannak annyira veszélyesek, mint a hadászati célra fejlesztett MI-technológiák. Aggodalmukat azzal magyarázzák, hogy sok robot már arra is képes, hogy a fizikai környezetével interakcióba lépjen, és tárgyakat „fogjon meg”, így akár rá is támadhatnak a körülöttük lévőkre, ha arra kapnak parancsot.

A szerzők Dr. Nick Pattersont, az ausztráliai Deakin Egyetem kiberbiztonsággal foglalkozó professzorát idézik, aki korábban felhívta rá a figyelmet, hogy a mai modern robotokat, köztük a szexrobotokat a kiberbűnözők sokkal könnyebben fel tudják törni, mint mondjuk a bonyolultabb biztonsággal ellátott okostelefonokat és számítógépeket. Bár még valós életbeli példa nem volt, de elképzelhető, hogy egy hacker ártó szándékkal teljesen átvegye az irányítást a karokkal és lábakkal felszerelt eszköz felett, és azt arra utasítsa, hogy használjon különféle tárgyakat károkozás céljából.

Patterson fontosnak tartja azt is, hogy a gyártók szigorúbban vegyék az adatvédelmet is, és kommunikálják a vásárlók a felé az esetleges kockázatokat, mert jelenleg nem jellemző rájuk ez a hozzáállás.

Érdemes hozzátenni: Patterson ezt akkoriban általánosságban több robotra értette, köztük az ipari robotokra is.

Kapcsolódó
Sokan a karanténban jöttek rá, hogy kell egy szexrobot
A koronavírus-járvány alatt jóval több szexrobotot vásároltak az emberek, mint előtte, a gyártók szerint ebben a magány is szerepet játszott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik