Tech

A Facebook annyira letiltotta az ausztrálokat, hogy még a kormányzati tájékoztatásokat se láthatták

Getty Images
Getty Images

A Facebook szerdán bejelentette, hogy a médiapiaci szabályozásról szóló ausztrál törvény miatt a továbbiakban ausztráliai platformján nem engedélyezi használóinak a hírek megismerését és megosztását.

Ennek előzménye, hogy az ausztrál parlamentben decemberben kezdeményezték annak a médiapiacot szabályozó kódexnek a bevezetését, amely rákényszerítené a közösségi óriást (és a Google-t is), hogy fizessen az ausztrál sajtóorgánumokból átvett hírtartalmakért, ellenben pénzbírságot kap.

A tiltás értelmében:

  • az ausztrál hírfolyamokról minden hírt kitiltanak,
  • az ausztrál sajtótermékek anyagai pedig globálisan is tiltólistára kerülnek.

Ennek nyomán valódi fejetlenség alakult ki, számolt be róla a New York Post: a tiltás véletlenül érintett egyes kormányzati tájékoztató oldalakat is, például az országos meteorológiai szolgálat, és az állami egészségügyi minisztérium híradásait. Áldozatul estek továbbá jótékonysági szervezetek, szakszervezetek, politikusok oldalai is, továbbá a melbourne-i St. Vinsent’s kórház profilja. Kellemetlenebb, hogy az erős kézzel nyomott tiltógomb egy választási kampányra is hatással lehet: Nyugat-Ausztráliában hamarosan tartományi választást fognak tartani, és sikerült letiltani a helyi ellenzék vezére, Zak Kirkup oldalát is. A regnáló miniszterelnök, Mark McGowan profilja viszont zavartalanul üzemelt.

Josh Frydenberg, ausztrál parlamenti képviselő szerint a Facebook keménykezű és szükségtelen lépéseket tett, minek következtében a reputációja tovább fog romlani Ausztráliában.

Nem egyértelmű a hír definíciója

Csütörtökre a Facebook néhány oldalt már visszaállított, és nyilatkozott az egyik szóvivő is, aki elmondta: az a problémájuk, hogy az új ausztrál médiakódex tervezetében nem egyértelmű a hírtartalom definíciója – számolt be róla az MTI.

Mivel a törvény nem egyértelmű a hírtartalom meghatározásában, tág definíciót használunk, hogy tiszteletben tartsuk a tervezetet. Ugyanakkor helyreállítunk minden olyan oldalt, amely figyelmetlenségből került kiválogatásra”

– mondta a szóvivő, aki hozzátette: intézkedéseik célpontjai az ausztráliai felhasználók, akik számára szigorítottak a helyi és nemzetközi hírtartalmak megosztásán, illetve megtekintésén.

A Facebook szerint félre lettek értve

A Facebook közleménye szerint a javasolt törvény alapvetően félreértette a platformjuk és a hírtartalmakat megosztó kiadók közötti kapcsolatrendszert. Így kemény választás elé lettek állítva: vagy meg kell felelniük egy olyan médiaszabályozási törvénynek, amely figyelmen kívül hagyja az említett „kapcsolatrendszerből fakadó tényeket”, vagy be kell szüntetniük a hírtartalmak engedélyezését ausztráliai szolgáltatásaiban.

Mint látszik, utóbbit választották, az érvek közt felhozva, hogy az ausztrál kiadók számára is előnyös, ha megosztják írásaikat. A cég szerint a Facebook és a kiadók közötti tartalmak cseréje a kiadók javát is szolgálja, hiszen felhívja a közösségi oldalt használók figyelmét a kiadói tartalmakra, és ennek a forgalomnak a becsült értéke mintegy 315 millió amerikai dollár (94,5 milliárd forint) volt.

Kapcsolódó
Nem lehet többé híreket olvasni és megosztani Facebookon Ausztráliában
Egy médiapiaci szabályozásról szóló, általuk is vitatott ausztrál törvény miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik