Tech koronavírus

Előbb szagolja ki az Apple Watch a koronavírust, mint a hivatalos tesztek

Johannes EISELE / AFP
Johannes EISELE / AFP

A hordozható okoseszközök még a hivatalos teszteknél is korábban kiszűrhetik, ha valakit megbetegített a koronavírus – írja az Eurekalerten egy sajtóközlemény. A Journal of Medical Internet Research tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a szívfrekvencia-variabilitás miatt egy héttel előbb észrevette az Apple Watch, mint ahogyan mintavételes teszttel kiderült volna a betegség. A szívfrekvencia-variabilitás az autonóm (vagy ahogy régen tanultuk, vegetatív) idegrendszer szimpatikus, illetve paraszimpatikus aktivitásának indikátora,

a szív- és érrendszer alkalmazkodóképességéről ad pontos képet.

A Mount Sinai Kórház kutatói szerint ez jól mutatja a technológia jövőjét, és a benne rejlő veszélyeket. A koronavírus terjedésében pedig nagyon sokat számíthat az, ha valaki képes azelőtt megállapítani, hogy fertőzött, mielőtt tünetei lennének, esetleg tünetmentes fertőzöttként is tudni fog az állapotáról.

A megfigyelésekből az is kiderült, hogy a szívfrekvencia-variabilitás az első detekció után 7-14 nappal normalizálódott, és hasonlítani kezdett azokéhoz, akik nem voltak fertőzöttek.

A szakértők 2020 áprilisa és szeptembere között figyelték meg egészségügyi dolgozók adatait, valamint az általuk egy applikációban lejelentett tapasztalatokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik