Tech

A Facebook négy döntését is megvétózta az ellenőrző bizottság

Getty Images
Getty Images

A Facebook által felállított független ellenőrző bizottság (Oversight Board) október végén kezdte meg a munkát az előkészületek után, melynek most kezd beérni gyümölcse: közzétették az első vizsgált ügyek eredményeit, melyek az átláthatóság jegyében bárki számára elérhetők a hivatalos oldalon. A felhasználók eddig több mint 150 ezer, problémásnak ítélt bejegyzés és fiók fellebbezését nyújtották be. Mivel minden egyes esetet kivizsgálni képtelenség, a testület olyan ügyeket választ, amelyek szélesebb kört érinthetnek. A tagok feladata független ítéletet hozni a legnagyobb közösségi oldalt érintő legnehezebb és legjelentősebb tartalmi ügyekben, amely döntéseket az oldal köteles elfogadni.

A felügyeleti szerv szerint négy eltávolított poszt esetében nem volt jogos a felfüggesztés, ezeket vissza kell állítani:

  • Egy brazil felhasználó mellrákkal kapcsolatos Instagram-posztja, amin női mellbimbók voltak láthatók. Az Oversight Board szerint ilyen esetekben kivételt lehet tenni a közösségi oldal irányelvei alól, mivel a meztelenség nem öncélú volt, a posztoló a rendszeres szűrővizsgálatok fontosságára kívánta felhívni a figyelmet. Megjegyezték: ha a Facebook különbséget tesz a férfi és női mellbimbók közt, akkor az ilyen esetekben is lehetne engedékenyebb.
  • Egy Joseph Goebbelshez köthető idézetet tartalmazó poszt, aminek mondanivalója nem a náci miniszter népszerűsítése, hanem éppen ellenzése volt a cél. Goebbels a Facebook „veszélyes személyek” listáján szerepel, akiktől idézni az oldalon problémásnak minősül.
  • Egy koronavírusról téves információkat tartalmazó poszt, ami a szakértők szerint nem jelent közvetlen veszélyt. Egy francia felhasználó azt állította, hogy van ellenszer a koronavírusra, csak a kormány nem teszi elérhetővé. Az Oversight Board szerint az említett szer csak recepttel kapható, így nem kell attól félni, hogy az emberek tömegesen kezdik el vásárolni, a kormány ellen megfogalmazott kritika pedig szintén nem jelent veszélyt.
  • Egy myanmari felhasználó által közzétett, halott muszlim gyereket ábrázoló kép, aminek kísérőszövege arra utal, hogy a muszlimokkal „pszichológiailag valami baj van”. A testület szerint a bejegyzés nem tartalmazott erőszakos kifejezéseket, így nem volt jogos a felfüggesztése.

A szakértőkből álló csoport ezen felül kilenc javaslatot fogalmazott meg a Facebook felé a szabályzat egyes pontjainak módosításairól.

A bizottság döntései véglegesek, nincs lehetőség fellebbezni, és mindenkinek el kell fogadnia azokat az egyszeri felhasználóktól egészen Mark Zuckerbergig. A Facebook a bizottság felállításával lényegében egy testületet helyezett maga fölé, ami példa nélküli intézkedés egy közösségi szolgáltatást nyújtó techóriástól.

Az Oversight Board fog dönteni arról is, mi legyen Donald Trump volt amerikai elnök felfüggesztett Facebook- és Instagram-fiókjainak sorsa. Amíg a testület nem hoz független szakértői döntést arról, hogy fennmaradjon-e a határozatlan időre szóló felfüggesztés, addig értelemszerűen Trump fiókjai továbbra is inaktívak maradnak. Ahogy elárulták ezzel kapcsolatban a tagok: a vizsgálódás még korai fázisban van.

Az Oversight Board munkájáról a testület egyetlen magyar tagjával, Sajó Andrással is beszélgettünk korábban:

Kapcsolódó
Sajó András: Nem a Facebookkal van gond, hanem azokkal, akik használják
A Facebookot ellenőrző bizottság tagjává választották Sajó András jogtudóst is, akit a testület munkájáról kérdeztünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik