Tech

Már a társkeresőkön sem tűrik meg a Capitolium támadóit

Getty Images
Getty Images

A Tinder, Bumble, Hinge és OkCupid társkereső szolgáltatások elkezdték kitiltani azokat a felhasználókat, akik részt vettek a Capitolium ellen elkövetett ostromban. A The Washington Post beszámolója szerint a platformok üzemeltetői a felhasználók adatlapjaira feltöltött képeket vizsgálják át, és ha a felvételek arra utalnak, hogy a társkereső részt vett a lázongáson, letiltják a profilját.

A keresésben a felhasználók is segítenek, akik közül néhányan arra is képesek, hogy elkezdjenek ismerkedni egy feltételezett zavargóval további bizonyítékok szerzése érdekében, vagy liberálisról konzervatívra állítják adatlapjukon a politikai irányultságukat, hogy könnyebben akadjanak nyomra. Az eddigi tapasztalatok alapján a résztvevők egy része kimondottan büszke arra, hogy ott voltak a támadáskor, dicsekszenek is vele.

A Tinder, Hinge és OkCupid tulajdonosa, a Match Group közleményében az a hivatalos indoklás olvasható, hogy együttműködnek az amerikai Szövetségi Nyomozóirodával (FBI), akik korábban megüzenték: mindenkit kézre kerítenek, aki részt vett az akcióban.

A The Washington Post nemrég arról is írt, hogy több tucatnyi olyan ember vett részt a Capitolium elleni támadásban, akik rajta vannak az FBI „terrorista listáján”. Az érintett személyek nagyobb része a fehér felsőbbrendűséget hirdető szélsőséges, akik korábbi tevékenységük miatt kerültek fel a megfigyelési listára, mert potenciális veszélyt jelentenek.

Az FBI nagyszabású nyomozást rendelt el és eddig több tucatnyi tüntetőt tartóztatott le a halálos áldozatokkal járó capitoliumi rendbontás miatt.

Kapcsolódó
Az FBI megüzente: mindenkit megtalálnak, aki részt vett a Capitolium ostromában
Eddig több mint 100 ezer digitális bizonyíték érkezett be a nyomozókhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik