Tech

A trumpisták oldalának segítségével sikerült elkapni egy ostromlót

Getty Images
Getty Images

A Business Insider szerint a Donald Trump leköszönő amerikai elnök híveinek körében népszerűvé vált Parler közösségi oldal információkat szolgáltatott az amerikai szövetségi nyomozóirodának (FBI) a Capitoliumnál történt zavargás ügyében, melynek szervezésében a platform is fontos szerepet játszott.

A portál szerint ezen adatok segítségével sikerült elkapni Eduardo Florea-t, aki Raphael Warnock szenátor meggyilkolásával fenyegetőzött LoneWolfWar álnév alatt. A platform a felhasználónévhez tartozó információkat adta át a hatóságoknak, így sikerült végül azonosítani őt.

Az elmúlt napokban mi is többször írtunk a Parlerről, amit a Capitolium ostroma után eltávolított kínálatából a Google és az Apple, majd az Amazon is közölte, hogy nem hajlandó tovább hostolni a szolgáltatást. A trumpisták felületének jövője nem túl fényes, sőt úgy tűnik, hogy jó ideig ennyi volt a történet. John Matze, a Parler vezérigazgatója a hét elején arról posztolt a tagoknak, hogy új szolgáltató hiányában a korábban említett egy hétnél is tovább, a vártnál hosszabb ideig lesz offline az alternatív közösségi média. A regisztráltaknak azt ígéri, értesítve lesznek a fejleményekről.

Kedden hackerek arról számoltak be a Twitteren, hogy több mint egymillió videót sikerült megszerezniük a Parlertől, köztük törölt felvételeket is, amik eredeti, feldolgozatlan, és nyers fájlok, a  feltöltött metaadatokkal együtt. A Cybernews szakportál szerint ezen adatok a bűnüldöző hatóságok segítségére lehetnek, a múlt heti zavargások számos résztvevője ugyanis törölte a washingtoni Capitolium ostromáról akkor megosztott bejegyzéseit, videóit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik