Tech koronavírus

Négyből egy orvost zaklatnak a közösségi médiában

Getty Images
Getty Images

A Northwestern Egyetem és a Chicagói Egyetem közös kutatása szerint  négyből egy orvost zaklatnak online a vallásuk (vagy annak hiánya), a rasszuk vagy az orvosi véleményük miatt – olvasható az Eurekalerten közzétett sajtóközleményben. A felmérés még a koronavírus-járvány előtt készült, feltételezhető, hogy a helyzet azóta radikálisan súlyosbodott.

Dr. Vineet Arora, a JAMA Internal Medicine tudományos folyóiratban megjelent tanulmány egyik vezető szerzője elmondta, hogy az eredmények valószínűleg még alá is becsülik a zaklatás horderejét, főleg most, hogy egyre több orvos állt ki a nyilvánosság elé, és mondta el a véleményét.

Ivándi Szabó Balázs / 24.hu

Ez az első olyan tanulmány, ami az orvosokat ért online zaklatást vizsgálja. A zaklatás a legtöbb esetben abban merül ki, hogy negatív véleményekkel borítják el a közösségimédia-felületeket az adott orvosról, többször összehangolt zaklatást indítanak az orvos ellen, és nyilvánosan megosztják a személyes adatait. Néhányszor nagyon komoly zaklatást is jelentettek, például halálos fenyegetéseket vagy arra vonatkozó fenyegetést, hogy az orvost meg fogják erőszakolni. A szexuális zaklatás főleg a női orvosoknál volt megfigyelhető – hatból egy nyilatkozta azt, hogy átélt már ilyesmit a közösségi médián keresztül.

A szakértők szerint az orvosi intézményeknek kellene ilyen esetekre tervet készíteniük, hogy hosszú távon ne befolyásolja az orvosok munkáját a zaklatás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik