Tech

A karantén miatt egészen kicsi gyerekek is veszélybe kerülhetnek a neten

Ahogy a koronavírus-járvány miatt egyre tovább maradnak otthon a jellemzően dolgozó szülőkkel a gyerekek, fiatalabb korban is hozzájutnak az internethez, ami rejtett veszélyekkel jár – írja a Reuters a Nemzetközi Távközlési Egyesületre (International Telecommunications Union, ITU) hivatkozva. A fiatalabbak ugyanis

kevésbé tudnak védekezni az internetes zaklatás és befolyásolás ellen, mint az idősebb gyerekek.

Az ENSZ szervezete szerint megközelítőleg 1,5 milliárd gyerek kényszerül otthon tölteni az idejét minden nap a karantén alatti óvoda- és iskolabezárások miatt, ami azt is jelenti, hogy ennyien oldják meg online az iskolai feladataikat, végzik a hobbijaikat, és élik a szociális életüket is.

„Sok gyerek korábban lép be az online térbe, mint ahogyan azt a szüleik szeretnék, ilyenkor pedig még nincsenek meg azok a szükséges készségeik és ismereteik, amelyekkel megvédhetnék magukat a zaklatás ellen” – mondta Doreen Bogdan-Martin, az ITU igazgatója. A másik problémás dolog az a neten töltött idő mennyiségének növekedése, hiszen karanténban csak így tudják élni az életüket a fiatalok is – tette hozzá.

Kép: Getty Images

Éppen ezért az ITU igyekszik felgyorsítani az új ajánlások kidolgozását erre a különleges helyzetre, hogy minél előbb tanácsot adhasson a szülőknek arra, mi az egészséges, és hogyan óvják meg a gyerekeiket az online zaklatástól.

Korábban szakértők már figyelmeztettek, hogy a karantén miatt megváltozott életkörülmények fokozottan hathatnak a gyerekekre, az ITU szerint azonban az internet egy olyan fontos tényezője a mindennapoknak, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni, sem teljesen elítélni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik