Tech hardverteszt

A Surface Laptop Go jó választás, ha kicsi és elegáns gépet keres

A Microsoft még október elején jelentette be, hogy többek között egy belépő szintű laptoppal bővíti a Surface termékcsaládot. Ez lett a Surface Laptop Go, ami a könnyen hordozható ultrabookok mezőnyét bővíti. Ugyan akadnak apróbb hiányosságai, de összességében egy kiválóan összerakott gépről van szó, aminél még az árcédulával sem szállt el a gyártó.

Nyilván kikerülhetetlen, de az első dolog, amivel szembesülünk a Surface Laptop Góval kapcsolatban, azok a méretei. Én egy 2017-es MacBook Airt használok, a visszafogott súly és a könnyű hordozhatóság miatt, de Microsoft új gépe még ehhez képest is kicsinek mondható: 27,8 cm széles, 20,5 cm mély és mindössze 1,5 cm vastag, éppen ezért még egy kézitáskába is simán beférhet.

A többi Surface termékhez hasonlóan a készülékház prémium kategóriás, a polikarbonát alapot alumínium részek egészítik ki, és a minőség érzetét kelti a letisztult dizájn meg a hibátlan összeszerelés is. A laptop ugye kicsi, ám emiatt hiába tűnik törékenynek, a mindössze 1,1 kilogrammos gépet kézbe véve rögtön nyilvánvalóvá válik, hogy a látszatnál jóval strapabíróbb géppel van dolgunk.

surface laptop go
Fotó: Ivándi Szabó Balázs / 24.hu

Szokatlan méretek

A méret egyetlen hátránya, hogy a kijelző igazodik ehhez, tehát be kell érnünk a 12,4 hüvelykes képátlóval és az 1536×1024 pixel felbontással. Ha elsőre furcsa ez a szám, az nem véletlen, hiszen a gyártó a 16:9-es képarány helyett itt is megtartotta a Surface termékekre jellemző 3:2-es kivitelt, ami kezdetben szokatlan, de megvan az a pozitív tulajdonsága, hogy függőlegesen nagyobb felületet biztosít, ami egyaránt jól jön dokumentumok és excel táblák szerkesztésekor, de még böngészés közben is. Ha megnézünk egy 16:9-es videót, az nem passzol tökéletesen a kijelzőre, de ez abból a szempontból érthető, hogy inkább munkára szánt, mintsem multimédiára kihegyezett laptopról van szó.

Az átlagosnál kisebb méret és felbontás ellenére jó minőségű, úgynevezett PixelSense IPS kijelzőt kapunk, ami ráadásként érintésérzékeny, szóval a touchpad mellett közvetlenül a képernyőt is tapogathatjuk. Hozzátennénk, számunkra ez itt kissé idegennek hatott, és ha egészen őszinték akarunk lenni, akkor ezt a funkciót felesleges túlzásnak is érezzük egy ilyen gép esetében.

Csatlakozók terén a minimalizmus jellemzi a Surface Laptop Gót.

Mindössze egy USB-C, egy USB-A és egy 3,5 mm-es fülhallgató bemenet található a bal oldalon, a jobb szélre pedig a töltő és a dokkoló csatlakoztatását lehetővé tévő Surface Connect port került. Sokaknak ez elég soványnak hathat, de a célközönség igényeit bőven kielégítheti, egy adapterrel pedig könnyen megoldható, hogy a gépet egy nagyobb kijelzőre is ráköthessük. A laptop emellett tudja a Bluetooth 5.0-t, a WiFi 6-ot, továbbá a töltőt sem kell mindenhová cipelni, hiszen az USB-C porton keresztül is adagolható energia, csak a megfelelő töltőfej szükséges hozzá.

surface laptop go
Fotó: Ivándi Szabó Balázs / 24.hu

Egy ennél nagyobb gép után a kisebb helyre bezsúfolt billentyűzet használatát ugyan szokni kell, de a gombok elhelyezése ideális, kényelmesen lehet gépelni, viszont a háttérvilágítás teljes hiánya esténként azért bosszantó volt. A bekapcsoló gomb egyben ujjlenyomat-olvasó, ami kompatibilis a Windows Hellóval, viszont ugyanez nem mondható el a képernyő tetején található, kissé zajos képet közvetítő webkameráról, aminek a felbontása mindössze 720p. Ez 2020-ban, a koronavírus-járvány miatti home office időszakában azért olyan paraméter, ami okán joggal lehet bosszankodni. Az érintőképernyő helyett ebbe a gépbe praktikusabb lett volna egy normális kamerát tenni.

Ezzel szemben jár a piros pont a touchpad relatíve nagy mérete miatt, illetve azért is, mert a Microsoft gondolt azokra, akiknek fontos a numerikus billentyűzet: a klaviatúrán ugyan nem jutott hely neki, de külön vásárolható egy kiegészítő, ami Bluetooth-on keresztül csatlakoztatható a géphez.

surface laptop go
Fotó: Ivándi Szabó Balázs / 24.hu

Kicsi a bors, de…?

Processzor terén minden Surface Laptop Go egy négymagos, alapból 1 GHz-es órajellel dolgozó, de 3,6 GHz-re is képes Intel Core i5-1035G1et kapott, ezt egészíti ki egy Intel UHD grafikus mag, memóriából pedig 16 GB lehet a maximum, a háttértár pedig 64 és 256 GB között variálható. Messze nem egy erőművel van dolgunk, de a hardver tökéletesen kielégíti azon igényeket, amire ezt a laptopot kitalálták. Böngészésre, irodai alkalmazások kezelésére, szövegszerkesztésre, ehhez hasonló munkákra több mint elég, és hosszú távon sem kell aggódni amiatt, hogy munka során belassulna a gép. Bónusz továbbá, hogy a fogyasztás is ideális, maximumra töltve akár 12–13 óráig is bírja az akkumulátor.

Akadnak ugyan hiányosságai (webkamera, billentyűzet háttérvilágítás, gyenge hangszórók), és olyan tulajdonságai (képarány), amiket kezdetben szokni kell, de mindent egybevéve a Surface Laptop Go egy kifejezetten jól sikerült ultrabook lett, amit bátran ajánlunk azoknak, akik egy alapfeladatok ellátására alkalmas, könnyű, kicsi és könnyen hordozható számítógépet keresnek.

surface laptop go
Fotó: Ivándi Szabó Balázs / 24.hu

Már csak azért is, mert sok Surface termékkel ellentétben itt nem szálltak el az árak: az alap modell (4 GB RAM, 64 GB flash drive) már 260 ezer forint környékén hazavihető, ebben az esetben egyedül a bekapcsoló gombba épített ujjlenyomat-olvasóról kell lemondani. Az árak a memória és a háttértár bővítésével egészen 400 ezer forintig emelkednek, de egy ilyen kompakt gép esetében még ezt sem találjuk horribilisnek, mert cserébe egy megbízható, kifejezetten elegáns gép kerül a birtokunkba, ráadásul az ár minden esetben tartalmazza a Windows 10 Home S operációs rendszert is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik