Tech

Nemsokára meglepődhet, aki még a Microsoft régi böngészőjét használja

A Microsoft tiltólistát vezet be az Internet Explorerben, amire ha rákerül egy weboldal, az egyáltalán nem fog megnyílni utána az elavult böngészőben, helyette a modernebb Edge programban lehet majd megnézni. A változtatásban sok látogatott oldal is érintett lesz, mint például YouTube, a Twitter és az Instagram. A korlátozás a novemberben megjelenő, 87-es verziójú Edge böngésző megjelenése után lép érvénybe.

A Microsoft folyamatosan próbálkozik azzal, hogy leszoktassa a felhasználókat az Internet Explorer használatáról, aminek utolsó, 11-es verzióját 2013. október 17-én, a Windows 8.1 operációs rendszerrel tették hozzáférhetővé, a vállalat ma már csak az IE ezen változatát támogatja. Az Internet Explorer utódja a Microsoft Edge böngésző lett, amelyet 2015. január 21-én mutattak be, az „e” logón a könnyű felismerhetőség érdekében csak kicsit változtattak.

Az Edge sem lett igazán népszerű, piaci részesedése kevesebb mint tíz százalék, szemben a Chrome kétharmadával. A böngészőt idén a nyílt forráskódú Chromium motorra építve teljesen újraírták, így már a Chrome bővítményeit is kezeli. A Microsoft valamennyi Windows 10 operációs rendszert futtató gépen erre frissíti a böngészőt, így nem kizárt, hogy az Edge népszerűsége nőni fog.

Ami igazán meglepő, hogy egy 2019. decemberi felmérés alapján a felhasználók mintegy három százaléka még mindig kitart valamelyik Internet Explorer mellett, annak ellenére, hogy használatuk nemcsak nehézkes, de más böngészőszoftverekhez képest biztonságtechnikai szempontból sérülékenyebbek is.

25 éves az Internet Explorer
Egy negyedévszázada jött ki a böngésző első verziója.

(Kiemelt kép: GettyImages)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik