Tech

Az Apple sebességet vált: itt az iPhone 12, ami már az 5G-t is támogatja

Az elmúlt hetek-hónapok során jobbára már szinte minden kikerült az Apple idei iPhone csúcsszériájáról a szorgos szivárogtatóknak köszönhetően. Az október 13-án, magyar idő szerint este hétkor kezdődő esemény „Hi, Speed” mottója már beszédesen előre utalt arra, hogy gyorsabb, jobb iPhone-ok jönnek, de leginkább a gyors kapcsolatra, amit most az Apple a széria fő innovációjának nevezett meg, és amitől annyi ember retteg: az 5G.

Tim Cook Apple-vezér szerint az újgenerációs mobilhálózat forradalmat hoz a videostreamingben, játékban, valós idejű interakciókban, és a sűrűbben lakott területeken is jó kapcsolatot biztosít. Kiemelte természetesen az adatvédelmet,  hogy a gyors mobilnetnek köszönhetően nem kell a nyilvános wifi hotspotokat igénybe venni a városokban sem. Az első 5G-képes iPhone pedig az

iPhone 12.

Kialakítás terén beigazolódott, hogy a lapos, szögletesebb külsővel frissít az Apple, amivel az iPhone 4-re, továbbá az iPad Air és az iPad Pro formavilágához is jobban hasonlít. Ez az első érdemlegesebb újítás azóta, hogy 2017-ben megjelent az iPhone XR a káva nélküli külsejével. Az iPhone 12

  • 11 százalékkal vékonyabb,
  • 15 százalékkal kisebb,
  •  és 16 százalékkal könnyebb, mint az iPhone 11.

Fekete, fehér, zöld, piros és kék színben lehet majd választani.

Az alapmodellre került, 6,1 hüvelykes Super Retina XDR néven említett egyedi Apple-féle OLED kijelzőt 460 ppi képpontsűrűség jellemzi, ami kétszer annyi pixelt jelent, mint az iPhone 11 panelje képes megjeleníteni. Ez már magában nagy előrelépés az eddig használt LCD helyett. A maximális fényerő 1200 nit, támogatott a HDR 10, a Dolby Vision és a HLG. Emellett szívósabb üveget is kapott, ami az Apple állítása szerint egyszerűen csak „erősebb” minden más üvegnél, ami a többi telefonon van. A Corning gyártó egy új anyagát is tartalmazza, a ceramic shieldet, ami egy speciális kerámiaréteg. A kijelző tetején megmaradt a belógó szenzorsáv, ám annak méretét valamivel csökkentették.

Belül az 5nm-es, hatmagos A14 bionikus chip hajtja, amiben 40 százalékkal több tranzisztor van, mint az A13-ban. Sőt: a cég állítása szerint 50 százalékkal gyorsabb bármely más androidos csúcsmobilban használt chipnél, ez az első olyan okostelefonba szánt lapka, amit 5 nanométeres eljárással gyártottak. A grafikai processzor négymagos. Hogy ez mennyire gördülékeny játékot tesz például lehetővé, azt a League of Legends: Wild Rift mobiljátékkal demózták.

Az iPhone 12 mini színei. Fotó: Apple Inc. / Apple Inc. / AFP) /

A hátlapra két kameraszenzor került, egy 12 megapixeles, széles (f/1.6) főegység, illetve egy 12 megapixeles ultraszéles látószögű érzékelő. A cég elmondása szerint gyengébb fényviszonyok közt is jobb minőségűek felvételek érhetők el. Az előlapi kamera megkapta az éjszakai módot is. Az Apple továbbgondolta a vezeték nélküli töltést is: érkeznek a MagSafe kiegészítők, amelyek mágnesesen cuppannak a készüléktestre. És ahogy sejteni lehetett:

a dobozból kimarad a töltőfej és a fülhallgatók, amiknek köszönhetően a csomagolás is kisebb, és jobban támogatja a cég környezetvédelmi törekvéseit.

Többen is örömmel fogadhatják a hírt, hogy a csúcsmobilból most egy kisebb, kompaktabb verzió is érkezik, ami ezzel a világ legkisebb 5G-s mobilja. A mindössze 5,4 hüvelykes iPhone 12 mini szintén képes 4K-s, 60fps-es videókat lőni, és IP68-as minősítést kapott, tehát vízálló. A TouchID helyett FaceID-vel végzi az azonosítást, ezzel szintén helyet spórolt a gyártó, ahogy a kávák vékonyításával is. Szintén az A14 bionikus chip hajtja, és ugyanaz a kamerarendszert kapja, amit az alapmodell, tehát erő terén nem marad el az alapmodelltől. Az iPhone 12 mini fehér, fekete, vörös, kék és zöld színekben lesz kapható.

Fotó: Getty Images

iPhone 12 Pro és iPhone 12 Pro Max

A további durvulást a széria Pro és Pro Max utótagos modelljei hozzák, főleg kamerázás terén, így főleg azoknak lehet vonzó, akiknek a fotózás számít igazán egy készülékben.

Az iPhone 12 Pro kijelzője az alapmodellhez hasonlóan 6,1 hüvelyk, míg a drabális iPhone 12 Pro Max 6,7 hüvelykes,

amivel az Apple eddigi valaha volt legnagyobb almás mobiljának számít.

Mindegyik három hátlapi kamerát kínál, és lézeres LIDAR szenzort is, ami a kiterjesztett valóságos appoknál hasznos. Az optikai nagyítás négyszeres, míg a telefotó zoom ötszörös.

Videókat is jobb minőségben lehet rögzíteni, akár 60 fps-es 4K felbontásban, de támogatotott a 10-bit HDR, a Dolby Vision HDR. Négyféle finisben: ezüst, grafit, arany és kék színben lesznek választhatók. Tárhely terén a legkisebb kiszerelés 128 GB.

Az új iPhone-ok október 16 válnak előrendelhetővé világszerte. Az iPhone 12 Pro és Pro Max október 23-án jelenik meg, míg az iPhone 12 és 12 mini előrendelőinek november 13-áig kell várniuk kell, hogy megkapják a készüléküket. A Pro és Pro Max esetén a tárhely legkisebb kiszerelésben 128 GB, míg az iPhone 12 és az iPhone 12 mininél 64 GB.

A hazai kezdőárak az Apple honlapja szerint:

  • iPhone 12 mini: 299 990 forint
  • iPhone 12: 349 990 forint
  • iPhone 12 Pro: 439 990 forint
  • iPhone 12 Pro Max: 479 990 forint

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik