Tech

Öngyógyító kijelző kerülhet az Apple hajtogatható okostelefonjára

A hajtogatható kijelzős mobilok esetében jelenleg nehézséget okoz a gyártók számára, hogy üveg helyett műanyag-alapú képernyőket kell használniuk, mindeközben arról is gondoskodni kell, hogy az eszköz strapabíró legyen és kibírja a hajtogatásokat. Arról egy ideje hallani, hogy az Apple is dolgozik egy ilyen készüléken, de még vajmi kevés konkrétumot tudni a rejtélyes eszközről.

A Patently Apple által nemrég kiszúrt, a cég által benyújtott szabadalomban viszont beszédes terveket lehet olvasni: a dokumentum alapján van rá esély, hogy az almás cég a megoldást az „öngyógyító” kijelzőkben látja. A kütyü képernyőjének burkolata egy elasztomer réteget tartalmazna, amely képes lenne alakjának változtatására, hogy védve tartsa az eszköz érzékeny belsejét.

Az ötletről korábban már lehetett hallani a Motorolánál is. A dokumentum szerint a mobil képes lenne felismerni, hogy repedés van a panelen, majd hőt bocsátana ki adott felületen,aminek hatására a kijelző védőrétege „begyógyítaná önmagát”, vagy legalábbis valamennyire csökkentené az elszenvedett sérülés mértékét.

Ahogy sok más szabadalom esetében, nincs arra garancia, hogy az elképzelt ötlet valósággá válik. Nem az Apple és a Motorola az egyetlen olyan cég, amelyik önmagukat javító telefonok gondolatával kacérkodik, pár éve az LG bemutatta a G Flexet, ami „öngyógyító” hátlapján található speciális bevonat köszönhetően karcmentesíti saját magát.

Öngyógyító üveg menthet meg minket a repedt kijelzőktől
Egy véletlen folytán fedeztek fel különleges anyagot a kutatók.

(Kiemelt kép: GettyImages)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik