Tech

Nyílt forráskódú lesz a Huawei saját operációs rendszere, a HarmonyOS

A Huawei éves fejlesztői konferenciáján jelentős frissítéseket jelentett be az EMUI 11, a HarmonyOS 2.0 és a Huawei HiLink szolgáltatásokkal kapcsolatban. A vállalat bejelentette,

hogy a HarmonyOS nyílt forráskódú lesz,

a fejlesztők hozzáférhetne a szoftverfejlesztői csomagokhoz (SDK) és az integrált fejlesztői eszközökhöz (IDE). Az OpenHarmony nevű projekt fokozatosan indul majd el, elsőként az év végén, Kínában.

Richard Yu, Huawei Fogyasztói Üzletágának vezetője bejelentette, hogy a HarmonyOS operációs rendszer nyitottá vált a 128KB-128MB IoT (Dolgok Internete) eszközökre is, többek között okostévékre, hordozható okoseszközökre és autókra. A vállalat jövő áprilisban tovább bővíti azt a 128MB-4GB eszközökre, egy év múlva pedig a 4GB feletti eszközökre is.

Az online tanórákhoz is hasznos lesz az EMUI 11

Az EMUI 11 az új felület mellett számos biztonsági és adatvédelmi, valamint fejlett eszközök közötti kommunikációt elősegítő funkciókat kapott. Az új, Always-On-Displaynek (AOD) köszönhetően a felhasználók teljes mértékben személyre szabják képernyőjüket, és kiemelendőek még a MeeTime vagy a Multi-Screen Collaboration funkciók, amik lehetővé teszik az eszközök számára, hogy megosszák egymással szoftveres képességeiket. A felhasználók egy mozdulattal válthatnak eszközeik között és folytathatják a munkát, vagy nézhetnek tovább videókat.

A Multi-Screen Collaboration most akár három aktív ablakot is támogat, ami például online órákon való részvétel közben jön jól. Míg az első ablakot a közvetítés megtekintésére, a másodikat jegyzetelésre, míg a harmadikat chatelésre lehet használni. Biztonsági fejlesztések terén érkeznek többek közt a titkosított jegyzetek, amiket PIN-kóddal, vagy biometrikus zárral rögzíthetnek a felhasználók.

A fejlesztői konferencián elhangzott bejelentés szerint az EMUI 11 még egyelőre béta programban érhető el, és az alábbi Huawei készülékeken fut majd: P40, P40 Pro, P40 Pro+, Mate30, Mate30 5G, Mate30 Pro, Mate30 Pro 5G, Porsche Design Mate30 RS, a MatePad Pro, MatePad Pro 5G.

Huawei P40 Lite
Jövőre jönnek az első Android nélküli Huawei telefonok
A HarmonyOS új verziója már alkalmas arra, hogy okostelefonokra is felkerüljön.

(Kiemelt kép: AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik