Tech

A Google segítségével már hieroglifákat is fordíthatunk

Mától elérhető a Google Arts & Culture Fabricius, amivel bárki felfedezheti az ókori egyiptomi hieroglifák rejtélyét két egyszerű és szórakoztató funkció segítségével. Az eszköz emellett a tudományos kutatások számára is új lehetőségeket kínál, hiszen magában foglalja az első olyan digitális megoldást, ami gépi tanulásra épülve képes dekódolni az egyiptomi hieroglifákat.

A Fabricius elérhetővé tételét a Google direkt július 15-re időzítette, hiszen ma van a Rosette-i kő megtalálásának évfordulóját: ennek segítségével sikerült megfejteni az egyiptomi hieroglifák rejtélyét. Az ókori egyiptomiak több mint 4000 évvel ezelőtt használták ezt az írási rendszert, de csak egy kiválasztott csoport rendelkezett a tudással, hogy miképp kell olvasni és leírni a szimbólumokat.

A Fabriciusnak köszönhetően már bárki felfedezheti a nyelvet, méghozzá interaktív formában, három különböző módon.

Az első oktatóanyag hat egyszerű, rövid lépésben mutatja be az ókori Egyiptom nyelvét, a második funkció pedig játékra invitálja a felhasználót, ahol saját szavait és üzeneteit tudja hieroglifákra fordítani, amiket aztán meg is oszthat a barátaival és családtagjaival.

A Fabricius ugyanakkor nem csak a hieroglif írás megismerésének eszköze, hiszen a harmadik funkció már a tudományos kutatások számára kínál egészen új lehetőségeket. A szakértőknek mostanáig manuálisan kellett átvizsgálni a könyveket, hogy lefordítsák és megfejtsék az ősi nyelvet – ahogy ezt évszázadokon keresztül tették. A Google új megoldása viszont magában foglalja az első olyan digitális eszközt, ami gépi tanulásra épülve dekódolja az egyiptomi hieroglifákat.

Fotó: Google

A Google Cloud AutoML technológiáját, az AutoML Visiont olyan gépi tanulási modell létrehozására használták, ami képes megérteni a hieroglifákat. Így, míg régen adatkutatók csoportjára, rengeteg kódra és időre lett volna szükség, most az AutoML Vision lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy képessé tegyék a gépeket tárgyak széles körének felismerésére.

A jelenleg angol és arab nyelven elérhető Fabricius az epigráfia, az ősi feliratok tanulmányozásának atyjáról kapta a nevét, a Google pedig a Macquarie Egyetem Ausztrál Egyiptomi Központjával, a Psycle Interactive-val, a játékkiadó Ubisofttal és a világ minden tájáról érkező egyiptológusokkal együttműködve készítette el a bárki által hazsnálható digitális eszközt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik