Tech

Már a Coca-Cola is bojkottálja a Facebookot

Jó pár nagyobb vállalatot követően péntek este a Coca-Cola is csatlakozott Stop Hate for Profit kampányhoz – írja a The Verge. A különleges akciót emberi jogi szervezetek indítottak, mivel úgy vélik, hogy a Facebook túl nagy teret enged a gyűlöletbeszéd terjedésének a profitért cserébe, és eddig olyan cégek álltak be az ügy mögé, mint az Unilever, a telekommunikációban érdekelt Verzion, a The North Face, a Patagonia vagy éppen az édességeiről híres Hershey és a Ben & Jerry’s.

A megmozdulás a Facebook és az Instagram ellen irányul,

és az említett vállalatok úgy döntöttek, hogy nem hirdetnek ezeken a felületeken, a Coca-Cola ugyanakkor ennél is tovább ment, hiszen a péntek esti bejelentésük szerint július 1-től harminc napon keresztül globálisan semmilyen közösségi felületen nem fognak hirdetni, és ebbe a körbe a legnagyobb közösségi oldal és képmegosztó mellett beletartozik a Twitter és a YouTube is.

Így védte Zuckerberg az amerikai elnök botrányt kavaró bejegyzését
Egy kiszivárgott felvételen beszél arról Mark Zuckerberg, hogy helyes döntés volt érintetlenül hagyni az elnök nagy port kavart facebookos bejegyzését.

A cégek mostani akciója arra vezethető vissza, hogy a Facebook sokak szerint nem veszi elég komolyan Donald Trump amerikai elnök fenyegető és hamis információkat tartalmazó posztjainak moderálását, és a hirdetések visszatartásával igyekeznek nyomást gyakorolni a közösségi óriásra.

Az egész ügy kiindulópontja egy május végi, botrányt okozó bejegyzés Trump részéről, amit a Twitter el is rejtett a felhasználók elől, a szöveg ugyanakkor változatlan formában kikerült a Facebookra, a legnagyobb közösségi oldal pedig úgy döntött, semmilyen formában nem nyúl hozzá az agresszióval fenyegető, rengeteg embert felháborító bejegyzéshez.

Kiemelt kép: John Lamparski / Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik