Tech koronavírus

Az EU megállapodott a vírusjárványt követő mobilalkalmazásokról

Az EU-tagállamok megállapodtak a koronavírus terjedését követő mobilalkalmazások műszaki előírásaiban, ami megkönnyíti az unión belüli utazásokat és a turizmus újjáélesztését, továbbá lehetővé teszi a névtelen felhasználók biztonságos adatcseréjét - jelentette be hétfőn az Európai Bizottság illetékes szóvivője.

A jóváhagyott tagállami alkalmazások túlnyomó többsége „decentralizált”, a személyes adatokat maga a telefon tárolja. A tagállami adatok közötti átjárhatóságot megteremtő műszaki előírások révén a visszakeresés külföldi felhasználók esetében is elvégezhető, anélkül, hogy különböző tagállami alkalmazásokat kellene letölteni – írja az MTI.

A rendszerek átjárhatóságának megkönnyítésére a bizottság egy uniós szolgáltatást fog létrehozni, amely a tagállami kontaktkövető alkalmazásokból és szerverekről származó információk fogadására és továbbítására szolgál, egy kifejezetten erre a célra kialakított felületen.

Itt a nyári szünidő, fontos, hogy az európaiak képesek legyenek az alkalmazást használni akárhová utaznak is az EU-ban –

nyilatkozta Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos.

Sztella Kiriákidész, a testület egészségügyért felelős biztosa felkérte az unió polgárait, hogy használják ezeket az alkalmazásokat, mivel csak elegendő felhasználó esetén lehetnek kellően hatékonyak. Ugyanakkor hozzátette, hogy e digitális eszközök bevezetésekor az adatbiztonságról, az alapvető jogokról és a magánélet védelméről sem szabad megfeledkezni.

Németország, Olaszország, Lengyelország és Lettország Bluetooth-alapú alkalmazásokat indított az Apple és az Alphabet Google technológiájának felhasználásával, amelyek rögzítik a készüléken lévő kapcsolatokat. Ezt a megoldást az EU tagállamainak többsége támogatja.

Már letölthető a hazai járványügyi nyomkövető app
Az új VírusRadar mobilos alkalmazás jelentősen hozzájárulhat a járvány elleni védekezéshez.

(Kiemelt kép: GettyImages)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik