Tech koronavírus

Minden lakos viselhető víruskövetőt kap Szingapúrban

Szingapúr kormánya nyomkövető okoseszközöket oszt ki az állampolgároknak, hogy nyomon követhesse az esetleges fertőzötteket, így megelőzze az újabb koronavírusos járványhullám kialakulását. Az apró eszközt a táskában, zsebben, csuklón, vagy akár nyakban is lehet hordani, közölte szombaton Vivian Balakrishnan, külügyminiszter. A viselhető, hordozható okoskütyükből 5,7 millió darabot gyárt le Szingapúr kormánya, így minden lakónak jutna egy.

A megoldás előnye, hogy a használathoz nem feltétel okostelefon, így nagyobb rá az esély, hogy hatásosabbnak bizonyul más kontaktkövető rendszereknél, a világ eddigi legszélesebb körű kontaktkövetője lehet. A bluetoothon alapuló TraceTogether app használata például nem volt túl sikeres, mivel az Apple-készülékekkel nem működött jól, ráadásul csak a szingapúriak negyede töltötte le. A hatékony víruskövetéshez legalább a lakosság harmadának kell használnia aktívan egy megoldást.

Ugyan a külügyminiszter hozzátette, hogy az eszközön keresztül helyadatokat nem gyűjtenek a lakosok mozgásáról, több tízezren nyújtottak be petíciót az ötlet ellen. A különféle kontaktkövető alkalmazások használata az adatvédelmi szakértőket is aggasztja, a témáról itt írtunk korábban bővebben:

(Kiemelt kép: GettyImages)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik