Tech koronavírus

Svájc használja elsőként a Google-Apple kontaktkövetőt

Az iOS-rendszert használó mobilokra nemrég érkezett meg az operációs rendszer 13.5-ös verziója, amely tartalmazza a fertőzésnek való kitettségről szóló értesítés API-ját, így már támogatja a közegészségügyi hatóságok koronavírusnak való kitettségét nyomon követő appjait. Ennek nyomán lassan a különféle országok felhasználói is elkezdhetik használni élesben a rendszert.

Úgy tűnik, hogy elsőként Svájc tesz letölthetővé olyan kontaktkövető alkalmazást, ami a Google és az Apple által fejlesztett kontaktkövető API-t használja. A svájci hatóságoknak már csak pár lépést kell megtenniük ahhoz, hogy a SwissCovid nevű app engedélyezetté váljon és elkezdhessék használni az ország lakosai. Jelenleg egy tesztprogram keretén belül egyelőre csak a hadsereg, a kórházi dolgozók és a köztisztviselők használják.

Koronavírus: Európába is jöhet a Google és az Apple hasznos fejlesztése
A páneurópai kapcsolatkövető rendszer helyett lenne.

Az alkalmazás Bluetooth-jelek segítségével rögzíti, hogy a felhasználó közelében milyen más eszközöket érzékel. Ha egy felhasználó tüneteket észlel magán, az alkalmazásban rögzítheti, így az értesíteni tudja a többi felhasználót, akikkel két méteren belül több mint 15 percig tartózkodott. A svájci SwissCovid fejlesztéséért felelős ETH Zurich egyik fejlesztője kifejtette, hogy az információkat lokálisan dolgozzák fel, az adatok pedig 21 nap után automatikusan törlődnek. A forráskód nyílt, így a biztonsági szakértők szabadon vizsgálhatják az esetleges biztonsági hibákat.

A SwissCovid szélesebb körben júniusban válik elérhetővé, de mivel ez a legelső app, ami a Google-Apple rendszerére épült, vélhetően eleinte több vsszajelzésre és tesztelésre lesz szükség a kezdeti gyerekhibák orvoslásához.

Amikor a két vállalat bejelentette a közös platformot, említették, hogy 22 egészségügyi hatóság már jelezte igényét a használatára. Azonban nem mindenhol támaszkodnának rá: az Egyesült Királyság és Franciaország saját hatósági kontaktkövetőt használ inkább, hogy centralizáltan kezelhessék és elemezhessék a felhasználói adatokat.

(Kiemelt kép: GettyImages)

Koronavírus - Még több hír a témában

Ajánlott videó

Olvasói sztorik