Tech koronavírus

Koronavírus: Európába is jöhet a Google és az Apple hasznos fejlesztése

A Google és az Apple pár napja jelentette be: közösen dolgoznak azon, hogy olyan funkció kerüljön az Android és iOS operációs rendszert futtató telefonokra, ami jelzést küld, ha igazoltan fertőzött személlyel kerültünk kapcsolatba. Egy olyan, az operációs rendszerekbe beépített kontaktkövető megoldásról van szó, ami a Bluetooth segítségével gyűjtené be az önként és névtelen módon megadott információkat. Az Apple és a Google hangsúlyozza, hogy az általuk fejlesztett megoldás nem GPS-alapú, tehát nem figyeli, pontosan hol történt a kapcsolat egy fertőzöttel, csupán azt vizsgálja, hogy egyáltalán kapcsolatba kerültünk-e valakivel, aki igazoltan fertőzött.

Az önkéntes adatszolgáltatáson alapuló megoldást több fázisban fogják elérhetővé tenni. Első körben május közepén válik elérhetővé a felhasználók számára, akiknek egy egészségügyi szervezet által fejlesztett hivatalos appot kell letölteniük az appáruházakból. A második fázisban a cégek a funkcionalitást mélyebben is beépítik operációs rendszereikbe, ekkor már nem kell külön appot letölteni ahhoz, hogy elkezdődjön a kontaktkövetés (az már alapból integrálva lesz), csak bele kell egyezniük a feltételekbe.

A bejelentés óta folyamatosan érkeznek az információk a fejlesztésről, amivel kapcsolatban még sok a kérdés, többek közt, hogy pontosan mely országokban is lesz használható.

A legfrissebb híresztelések szerint nagy rá az esély, hogy az európai unió 27 tagállamában is adaptálják az amerikai techcégek kontaktkövetőjét.

Az EU-ban ugyanis már korábban megfogalmazódott egy egységes platform, a páneurópai kapcsolatkövető rendszer (Pan-European Privacy-Preserving Proximity Tracing – PEPP-PT) fejlesztése. A rendszer kidolgozásában nyolc ország bevonásával mintegy 130 kutató és fejlesztő vesz részt.

A Reuters szerint az Apple-Google platformja lehet a befutó egy teljesen új megoldás elkészítése helyett. Legalábbis erre utalhat, hogy Chris Boos, a PEPP-PT platformot kezdeményező Arago startup vezetője üdvözítette a két cég bejelentését, amivel szerinte jelentősen lecsökkenthető lenne az idő, míg élesben is használni kezdhetnének az unióban egy ilyen megoldást. Persze ez még nem hivatalos döntés, a PEPP-PT pénteken közöl újabb információkat a projekttel kapcsolatban.

Igaz, egyes tagországok már elkezdték saját kontaktkövetőjük készítését, de az Európai Adatvédelmi Biztos, Wojciech Wiewiorowski hétfői bejelentése szerint lehetőség szerint egy platformra kell helyezni a tagországok kontaktkövetőit a hatékony védekezés miatt, továbbá így egyszerűbb lenne a szigorú uniós adatvédelmi irányelvek betartása is. Hozzátette, hogy a többnyire Bluetooth-technológiára épülő appok nem veszélyeztetik eredendően a felhasználók privátszféráját, aminek szintén megfelel a Google és az Apple közös fejlesztése, ezért is tűnik még inkább esélyesnek.

(Kiemelt kép: GettyImages)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik