Tech

Jó ideig nem lesznek még Google-appok a Huawei új mobiljain

Donald Trump amerikai elnök szerdán bejelentette, hogy 2021. májusig meghosszabbítja a Huawei-t is érintő kereskedelmi tilalmat, melynek értelmében az amerikai vállalatok nem kereskedhetnek a nemzetbiztonsági szempontból kockázatosnak ítélt kínai cégekkel – írja a Reuters.

Ugyan név szerint ezek a vállalatok nincsenek megnevezve, de egyértelműen többek közt a Huaweit és a ZTE-t érinti, akik nem árusíthatnak telekommunikációs eszközöket az amerikaiaknak, illetve nem is kaphatnak meg kritikus szoftveres licenszeket az amerikaiaktól, ez a kiindulópontja annak, hogy az újabb Huawei-mobilokra például nem kerülhet teljes értékű, Google-szolgáltatásokkal ellátott Android operációs rendszer.

A Huawei magyarországi képviselete az alábbi reakciót juttatta el hozzánk:

A döntésnek nincs jelentős hatása a Huawei üzletvitelére, a vállalat továbbra is arra törekszik, hogy minél inkább függetlenítse magát az Amerikai Egyesült Államoktól, s Európából, Ázsiából kerüljenek ki a beszállítói. Ugyanakkor a Huawei kész bármikor újra együttműködni az amerikai technológiai partnereivel. Az Entity List leginkább az amerikaiakat érinti hátrányosan, őket szorítja ki a globalizáció által biztosított minőségi és árbeli előnyökből, továbbá jelentős gazdasági károkat okozott azoknak az amerikai vállalatoknak, akik együttműködtek a Huawei-jel.

Trump éppen egy éve májusban írta alá az elnöki rendeletet az Egyesült Államok telekommunikációs hálózatának védelméről, az ügy hátteréről itt írtunk korábban bővebben:

Huawei-ügy: leeresztik a technológiai hidegháború vasfüggönyét
A kínai céget érintő korlátozás egyúttal lehetőséget is jelent Kínának, hogy a technológiai térben is függetlenedjen.

(Kiemelt kép: GettyImages)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik