Tech hardverteszt

Ennél jobb kínai robotporszívót most nem nagyon talál

A Xiaomi legújabb robotporszívójának nevébe nem véletlenül került be a Pro szócska: lézeres térképkészítés, megfelelő szívóerő, a gép ráadásul nemcsak porszívózni képes, de feltörlő funkcióval is rendelkezik, aminek már értelme is van, a rengeteg szoftveres extra pedig képes kényelmesebbé tenni a takarítás, és ezzel az életünket. Emellé az árcédula sem szállt el, így ár/érték arány tekintetében a Mi Vacuum-Mop Prónál most nem nagyon találni jobb vételt a kínai modellek között.

Az elmúlt hónapokban elég alaposan feltérképeztük a Xiaomi porszívó-kínálatát: megnéztük, hogy mit tud a mára kifutó modellnek számító alap Mi robotporszívó, aztán leteszteltük ennek utódját, a Mi Robot Vacuum-Mop eszközt, amit már feltörlés funkcióval is ellátott a gyártó. Most pedig sorra kerül a Mi Robot Vacuum-Mop Pro, ami a nevéhez méltóan tényleg jóval többet nyújt, mint a legutóbb nálunk járt készülék.

Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop: van értelme a feltörölni képes robotporszívónak?
Leteszteltük a kínai gyártó egyik legújabb gépét, ami már víztartállyal felszerelve igyekszik segíteni a takarítást.

Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop Pro

Kezdésnek gyorsan vegyük át, hogy milyen specifikációkkal érkezik a jelenleg 120 ezer forint környékén kínált robotporszívó. 2100 Pascal maximum szívóerő, 3200 mAh akkumulátor, amivel akár 100 percnyi üzemidő is elérhető, két különböző tartály, LDS lézeres érzékelés, SLAM algoritmus szerinti takarítás és három eltérő takarítási mód. Utóbbiba beletartozik a feltörlés is, aminek a gép fejlettebb megoldása okán több értelme van, mint a sima Mi Robot Vacuum-Mop esetében.

Pascal, avagy szívőerő

A különböző takarítóeszközök szívóerejét többek között pascalban szokták megadni, amit Pa-nak vagy kilopascal esetén kPa-nak jelölnek. Ez az az érték, amivel a porszívó az elé kerülő koszt felszívja, vagyis ekkora nyomást fejt ki a takarítandó felületre. Jellemzően a különböző eszközök egymáshoz képesti összehasonlítására is használják, annak ellenére, hogy ez a mutatószám nem fedi le teljesen a takarítási képességeket, hiszen azt például az elektromos forgófej által keltett légáram, illetve egyéb más paraméterek is befolyásolják.

Tesztalanyunk a porszívózás mellett az alábbi funkciókat kínálja:

  • tárgyelkerülés
  • feltörlés
  • vízadagolás három fokozatban (alacsony, közepes, magas)
  • szívóerő kiválasztása négy fokozatban (csendes, általános, közepes, turbó)
  • három takarítási mód: porszívózás, feltörlés, porszívózás és feltörlés
  • távolról is vezérelhető
  • automatikus dokkolás
  • virtuális falak állítása
  • tiltott terület beállítása
  • takarítási zónák kijelölése
  • időzítés
  • automatikus újraindulás feltöltést követően
  • Do Not Disturb lehetőség (beállítható, mikor ne induljon újra a robot)
  • virtuális távirányító
  • valós idejű eszközinformáció
  • karbantartási információk, szűrőcsere riasztás,
  • lépcsőérzékelés

A Xiaomi korábbi robotporszívóihoz hasonlóan ezen modell beüzemelése sem igényel komolyabb műszaki ismereteket: a dokkolót be kell dugni egy konnektorba, hozzáilleszteni a gépet, aztán irány az okostelefonos Mi Home alkalmazás, amin belül az új termék hozzáadása gombra bökve és a megjelenő utasításokat követve aktiválható a készülék. A legfontosabb, amit ezzel kapcsolatban tudni kell, hogy az applikáción keresztüli használathoz elengedhetetlen egy otthoni wifi hálózat.

Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop Pro. Fotó: 24.hu

A porszívó persze elindítható a fedél bekapcsoló gombjával is, a kis házikót megérintve pedig kezdeményezhető az automatikus dokkolás. Az alkalmazáson belül ugyanakkor látjuk a térképet, a robot által bejárt útvonalat, kiválasztható a takarítási mód, állítható a szívóteljesítmény és a vízadagolás, részletesen beidőzíthetjük, hogy a porszívó a távollétünkben mikor, hol és milyen módon takarítson, illetve beállíthatunk virtuális falakat, tiltott területeket és szobákra bonthatjuk az otthonunkat. Utóbbit megtéve utasítható a porszívó, hogy csak a kijelölt területen végezze a dolgát.

Itt persze érdemes megjegyezni, hogy a szoftveres részen azért még van mit fejleszteni. A virtuális falak és a tiltott területek beállítása közel hibátlanul megoldható, viszont a lakás szobákra osztása messze nem tökéletes. Nálam a gép eleve nem tudta magától megkülönböztetni a helyiségeket, a nappalit és az előszobát egynek kezelte, az ágyam alá begurulva viszont külön szobának vitte fel a fekvőhelyemet.

A térkép utólag persze módosítható, a szobák összevonhatók, illetve mi magunk is beállíthatjuk a különböző elkülönölő területeket. Már ha sikerül, mert nálam például előfordult, hogy a robot által felismert falak ellenére sem sikerült külön helyiségként beállítani a dolgozószobát.

Az alkalmazás rengeteg kényelm funkciót rejt. Fotó: 24.hu

Extraként megkapjuk még a mára hagyományosnak mondható távirányító funkciót, hogy kézzel is navigálható legyen a robot, továbbá beállítható, hogy mikor ne keljen életre a masina. Amennyiben takarítás közben az akkumulátor töltöttsége 10% alá csökken, a gép automatikusan visszatér a dokkolóhoz tölteni, majd a maximumot elérve ott folytatja a munkát, ahol korábban abbahagyta. Az viszont nem szerencsés, ha ez pont az éjszaka közepén történik, így beállítható azon időintervallum (mondjuk este tíz és reggel kilenc között), mikor a gép nem éled fel, hogy folytassa a dolgát.

A takarítás pontosságáért, illetve azért, hogy a porszívó a lehető legtöbb helyre eljusson, az LDS lézeres szkennelés, illetve 12 szenzor gondoskodik. Az alkalmazásban látható, a gép hogyan térképezi fel a munkaterületét, és már az első takarításkor látszik, hogy milyen takarítási szisztémát követ:

először felfedezi a helyiségek széleit, majd ezzel végezvén párhuzamos vonalak mentén körbejár mindent, egészen alapos takarítás végezve – természetesen a gép képességeihez mérten.

Minden robotporszívós tesztünkben leírjuk, és itt sem hagyhatjuk ki: a gép nem helyettesíti a normális, emberi porszívózást, a sarkokhoz nem fér hozzá rendesen, a géptestnél szűkebb helyekre, az ajtók mögé nem jut be, így inkább arra való, hogy hétközben szinten tartsa a lakást.

A takarítás minősége ugyanakkor attól is függ, mennyi akadályt kell leküzdenie a gépnek. A szabadon futó kábelek itt is képesek megakasztani a folyamatot, és a kisebb játékokat, cipőket pedig nem szabad elöl hagyni, mikor munkába küldjük a robotporszívót. Két centis magasságig a gép megküzd a küszöbökkel, a lépcsőket is érzékeli, így nem tud leesni, a mindössze 9,45 centis magasságának hála pedig a legtöbb kanapé és dohányzóasztal alatt is képes elvégezni a dolgát.

A feltörlés új szintje

A feltörlés funkció jó ideje nem újdonság a robotporszívóknál, de már 2018-ban és legutóbb sem voltunk maradéktalanul elégedettek vele. A Vacuum-Mop Pro ezen a téren is fejlődést mutat, több szempontból is. Egyrészt ezúttal két tartályt kapunk: egy 550 millilitereset csak a porszívózáshoz, és egy kettő az egyben megoldást a feltörlést is tartalmazó takarítási módokhoz: ennél 300 ml jut a pornak, és 200 ml a víznek. Utóbbi magas vízadagolás mellett a tapasztalataink alapján nagyjából 50-60 négyzetméterre elegendő.

A robotporszívó és a legfontosabb tartozékok: a két különböző tartály ás a feltörlős kiegészítő. Fotó: 24.hu

A feltörléshez nélkülözhetetlen, felmosóronggyal „szerelt” kiegészítőt most is a gép aljára kell felpattintani, és az elődhöz hasonlóan érdemes előre benedvesíteni, hogy már falak és a bútorszélek körbejárása közben is legyen feltörlés, a robot pumpái ugyanis nem képesek azonnal eláztatni a szövetet.

És itt jön a legjobb rész, ez a robot már nemcsak húzza maga alatt a nedves rongyot, hanem V alakban konkrét feltörlő rutint hajt végre: előre megy, majd vissza, aztán ismét előre, jobbra kitérve, vissza, majd ismét előre, balra kitérve.

A feltörlés funkciót bekapcsolva a porszívónk így járja végig az összes helyiséget, és bár itt is elmondható, hogy a gép nem helyettesíti az ember végezte, jóval alaposabb feltörlést/felmosást, azért az eredmény szemmel látható. Az én esetemben a nappali kifejezetten könnyen koszolódó laminált padlója minden egyes menet után fényesebb lett, bár arra érdemes figyelni, hogy ne állítsuk maximumra a vízadagolást, mert a túl sok nedvesség könnyen oda vezethet, hogy foltos marad a padló a gép után.

Fontos továbbá, hogy rendszeresen mossuk ki a könnyen eltávolítható feltörlő rongyot, különben pár alkalom után csak annyi történik, hogy a robot visszakeni a korábban felszedett koszt a padlóra.

A felmosásra persze érdemes jobban rákészülni, mint a sima porszívózásra, a gép ugyanis annyira nem intelligens, hogy felismerjen és kikerüljön mondjuk egy szőnyeget. Erre megoldás a virtuális falak vagy tiltott terület beállítása, amivel szabályozhatjuk, hová ne menjen a gép. Ez nemcsak azért fontos, mert semmi értelme összevizezni a szőnyeget, de azért is, mert a gép aljára pattintott feltörlős kiegészítővel a porszívónk már egy közepesen hosszú szálakkal rendelkező kiegészítőn is el tud akadni.

Pirossal az általunk beállított tiltott terület, ahová nem is ment be a robotporszívó. Fotó: 24.hu

Ár/érték arány bajnok

Habár az kétségtelen, hogy a piacon jelenleg vannak olyan kínai robotporszívók – például a RoboRock S5 Max és a RoboRock S6 Pure –, amik bizonyos tekintetben (akkumulátor, üzemidő, kiforrottabb szoftver) felülmúlják a tesztalanyunkat, ezeknek az ára ugyanakkor jóval magasabb, akár a 200 ezer forintot is elérheti. Ezzel szemben a Mi Robot Vacuum-Mop Pro 120 ezerért kínálja az eddig ecsetelt funkciókat, és ennek köszönhetően az egyik legjobb ár/érték arányú masina a jelenlegi piacon.

Szoftveres téren ugyan még van hová fejlődni, kinézetre és az elérhető funkciók terén is lehetne picit csiszolni a Mi Home applikáció kapcsolódó részein, ugyanakkor a robot porszívós képességeire nem lehet panasz, hozzák azt, amit manapság egy ilyen géptől elvárható, és a feltörlés funkció is sokkal jobban működik, mint bármelyik általunk korábban próbált modell esetében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik