Tech koronavírus

Több millió kártékony üzenet szól a koronavírusról

A Google fenyegetés-elemző csapata (TAG) arra figyelmeztetett szerdán, hogy egyes kormányok által támogatott hekkercsoportok kibertámadások végrehajtására használják a koronavírus okozta világjárványt, számolt be róla az MTI. A kiberbűnözők megpróbálják kihasználni a netezők járvány miatti aggodalmait, hogy adathalász-támadásokat indítsanak és vírusokat terjesszenek.

Csak áprilisban naponta átlagosan 18 millió, koronavírussal foglalkozó kártékony vagy adathalász levelet detektáltak a Gmailben, továbbá 240 millió kéretlen üzenetet szűrtek ki.

A keresőcég tíznél több olyan, kormányok által szponzorált hekkercsoportra derített fényt, amely a COVID-19-el kapcsolatos témákat használt csalinak támadások végrehajtásához. A vállalat nem részletezte, hogy mely országok kormányairól van szó.

A keresőcég több kártékony tevékenységet is észlelt: hamis adománygyűjtő akciók jótékonysági és nem kormányzati szervezetek javára, vagy hamis üzeneteket küldése a munkaadók nevében a járvány miatt otthon dolgozó felhasználóknak. Jellemző még, hogy a kiberbűnözők hivatalos szervek vagy egészségügyi szervezetek internetes oldalaira hasonlító honlapokat hoztak létre, de az is gyakori, hogy a hekkerek egészségügyi szervezetek alkalmazottainak adva ki magukat próbálták rávenni a felhasználókat kártékony programok letöltésére.

(Kiemelt kép: GettyImages)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik