Tech koronavírus

Figyelmeztetni fogja a Facebook, ha koronavírusos álhírt lájkolt

A Facebook a jövőben figyelmeztetni fogja azokat, akik a koronavírussal összefüggő, ártalmasnak ítélt álhíreket lájkoltak vagy osztottak meg, írja az MTI. A vállalat alapító vezetője, Mark Zuckerberg arról tájékoztatott, hogy a Facebook főoldalán hamarosan figyelmeztető üzenetek jelennek majd meg azoknál,

akik korábban olyan tartalommal találkoztak, amelyet később eltávolítottak.

Őket az oldal egy olyan webhelyre irányítja, ahol az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által a vírusról összegyűjtött és cáfolt tévhitek szerepelnek. A közösségi oldal nem fog konkrétan utalni arra, hogy a felhasználók miért kapják az értesítést, és a hamis információkat sem fogja közvetlenül cáfolni. Érdemes megjegyezni, hogy a megoldás csak abban az esetben működik, ha előtte a moderátorok már beazonosították és eltávolították az adott félrevezető posztot, nem arról van szó, hogy ha belájkolunk valamit, azonnal megmondja a Facebook, igaz-e.

Az Instagram képmegosztót és a WhatsApp üzenetküldőt is birtokló Facebook elmondása szerint hatalmas mennyiségű félrevezető és ártalmas bejegyzéssel kell megküzdenie. A járvány idején az olyan teóriák is gondot jelentenek, minthogy a hipóivás gyógyítja a koronavírust, vagy hogy a fizikai távolságtartás értelmetlen. Erre reagálva a koronavírussal kapcsolatos félrevezető tartalmak esetében a korábbiaknál szigorúabban próbálják szabályozni a félrevezető tartalmakat. Zuckerberg szerint ugyanis a vírussal kapcsolatos összeesküvés-elméletek és álhírek nagyobb veszélyt jelentenek a felhasználókra, mint ha politikusok állítanak valótlanságokat, amit a Facebook eddig minden további nélkül megtűrt.

A közösségi oldal beszámolója szerint márciusban több száz ezer ártalmasnak ítélt, hamis információkat tartalmazó bejegyzést távolítottak el, és további mintegy 40 millió posztot jelöltek meg gyanús tartalomként.

Az erőteljesebb intézkedésekre tényleg nagy szükség van, ugyanis a közösségi oldal felületén kezdett el terjedni az az álhír is, hogy az 5G aktiválta a vírust, és ennek már valós életbeli kárai is vannak:

Életeket is veszélyeztet az egyik koronavírusos összeesküvés-elmélet
Adótornyokat gyújtanak fel a konteósok, akik azt hiszik, hogy a koronavírus is az 5G miatt van.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik