Tech

Hirtelen egy csomó nő jelöli be Facebookon? Nincs egyedül!

Több férfi olvasónk is panaszkodott arra, hogy az elmúlt napok a során feltűnően sok ismerősnek jelölést kapnak a Facebookon ismeretlen, láthatóan kamu női profilokról. A jellemzően dekoratív hölgyek képeit használó fiókok leírásaiban, az általuk megosztott posztokban különféle linkeket találni.

A kamuprofilok mögötti cél, hogy a bejelölt felhasználó rákattintson ezekre a linkekre.

A jelenség nemcsak a Facebookon tapasztalható, hanem az Instagramon is, ott a nyilvános profilok által közzétett sztorik nézői közt vegyülnek el nagy számban a kacérkodó női profilok, szintén linkekkel kitöltött adatlappal.

Sem a jelenség, sem a módszer nem új keletű – időről időre tapasztalni olyan hullámokat a közösségi oldalakon, amikor női profilok mögött csalók tevékenykednek. A profil készítői a csinos képekkel hívják fel a figyelmet a linkekre, amikkel egy adott oldal látogatottságát szeretnék növelni, rosszabb esetben akár érzékeny adatokat próbálnak ellopni.

A Facebook arra kéri a felhasználókat, ha ilyen kártékony tevékenységet folytató adatlapokkal találkoznak, jelentsék a moderátoroknak. Mi magunk annyit tehetünk megelőzésként, hogy az adatvédelmi beállítások közt a Ki jelölhet ismerősnek téged opció alatt megadjuk, hogy csak az ismerősök ismerősei küldhessenek számunkra jelölést. Így messzire elkerülnek minket azok a profilok, amelyekkel semmilyen kapcsolódási pontunk nincs.

(Kiemelt kép: GettyImages)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik