Tech

Világszinten is jól áll a magyar internet

Magyarország a világ tíz leggyorsabb internethálózatával felszerelt országa közé került 2019-ben a Datareportal.com elemzése szerint, hívta fel rá a figyelmet a Panda Security. A vezetékes internet átlagos hazai sávszélessége tavaly elérte a 128,07 Mbps-ot, ezzel Magyarország a 10. helyet kapta a globális ranglistán. A fejlődés az elmúlt évhez képest csaknem 20 százalékoss az elemzés alapján. Közvetlenül Magyarország előtt a 9. helyen az Egyesült Államok áll 130,79 Mbps-os sávszélességgel. A világ leggyorsabb vezetékes internethálózata átlag 200,12 Mbps-mal Szingapúrban áll a felhasználók rendelkezésére.

A világhálóra a járványügyi helyzet miatt jelenleg extrém terhelés hárul, ami itthon is jól érzékelhető, írják a biztonsági szakértők. Ezt jól mutatja, hogy

az egyik legnagyobb független magyar adatkicserélő központban, a Budapest Internet Exchange-nél (BIX) március 21-én megdőlt a történelmi adatforgalmi rekord.

Aznap 252,7 Gbps csúcsforgalmat regisztráltak, szemben a korábbi, 245,9 Gbps-os adattal. Mindez jól jelzi, hogy a hazai rendszer is folyamatosan drasztikus terhelésnek van kitéve.

A Datareportal felmérése arra is rámutat, hogy idén újabb mérföldkőhöz érkezik a világháló használata. Tavaly év végén 4,54 milliárd embernek volt internetelérése, ami a világ népességének 59 százaléka. Így akár az év első felében a föld lakossága átlépheti a 60 százalékos határt, vagyis az emberiség közel kétharmadának lesz online kapcsolata. A folyamatosan bővülő felhasználó kör és adatforgalom rámutat a biztonsági kérdések kiemelt szerepére.

A Panda Security közölte, hogy a járványra reagálva Magyarországon is költségmentesen lehetővé teszi meglévő vállalati ügyfeleinek a licenc három hónapos bővítését, ugyancsak három hónapig ingyenesen elérhetővé teszi otthoni felhasználásra szánt kibervédelmi szolgáltatását a közoktatásban tanulók, valamint tanáraik számára.

Úgy tűnik, elbírja az internet az otthonukba kényszerült magyarokat
A koronavírus-járvány miatt jelentősen megnőtt az internetes adatforgalom, lassulásokra lehet számítani, de a szolgáltatók felkészültek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik