Tech

Magyar fotó lett a nap képe a NASA-nál

Majzik Lionel asztrofotós a koronavírus miatti házi karantén okán csak a hátsó kertjébe tudott kimenni fényképezni, de még így is olyan képet lőtt, amelyet a NASA a mai nap fotójának választott. Majzik saját weboldalán számol be a fotó készítésének körülményeiről:

„2020. április 1-jén már a délutáni órákban elkezdtem összekészíteni a felszereléseimet, hogy megörökítsem a Fiastyúk és a Vénusz egyre szorosabb együttállását. A Magyarországot is sújtó koronavírus-járvány miatti lakhelyelhagyási korlátozás következményeként, kizárólag a saját lakóhelyem udvaráról kerestem az együttállás megörökítéséhez alkalmas helyet.

Kép: Majzik Lionel

Fontos volt, hogy a nyugati horizontra megfelelő panorámát találjak, hiszen helyi idő szerint egy 21:02 perckor bekövetkező kozmikus „forgalmi dugót” szerettem volna megörökíteni. A Fiastyúk fényes csillagai már eleve fantasztikus látványt nyújtanak, amihez ha hozzáadjuk a -4,6 magnitúdó fényességű Vénuszt, akkor szinte telítődik is a látómező, vagyis csak gondolnánk, hogy telítődik, ugyanis Tápióbicskéről nézve a Nemzetközi Űrállomás (International Space Station – ISS) is beköszönt a csillaghalmaz és a szerelem istennőjéről elnevezett bolygó randevújába.

A Vénusz több napon keresztül tartózkodik a Fiastyúk közelében, ellenben az ISS a gyors Föld körüli pályája miatt csupán 10 másodpercre került a látómezőbe, így nem csoda, hogy csak egy csíkként jelenik meg a felvételen.

Forgalmi dugó? Igen. Baleset lett belőle? Természetesen nem. Ez csupán az égi mechanika április tréfája volt. A Földről nézve minden egymás hegyén-hátán helyezkedett el, azonban a valóságban igenis nagyon messze voltak egymástól. Az ISS akkor 422 km magasságra (a felvétel készítési helyétől nézve kb. 910 km távolságra), a Vénusz 97 millió kilométerre, a Fiastyúk pedig nagyjából 400 fényév távolságra volt.

A nagy találkozóra természetesen az asztrofotósok legfőbb ellensége, a cirrostratus is benevezett, most szerencsére csak fátyolos megjelenést szolgált a látnivalókhoz. A felvételhez 10 darab 30 másodperces kép átlagát használtam fel, vigyázva arra, hogy az feldolgozás során az ISS nyoma ne sérüljön.”

A képet a NASA az Astronomy Picture of the Day (Napi Asztrofotó) weboldalán publikálta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik