Tech

Kövesse élőben, mit csinál a világ egyik legszívósabb állata

Julie Laurin kanadai művész érdekes projektbe kezdett: Twitchen időnként élőben közvetíti, mit csinálnak az általa begyűjtött medveállatkák. Laurin egy mikroszkóp képét osztja meg az érdeklődőkkel, mert ezek az élőlények olyan kicsik, hogy szabad szemmel nem láthatók.

A medveállatkák a világ legszívósabb állatai, gyakorlatilag mindent túlélnek: laknak extrém magas és extrém alacsony hőmérsékleteken, nem zavarja őket a világűr vákuuma, az oxigénmentes környezet, képesek kiszárítani magukat, évekig a tetszhalál állapotába kerülni, túlélik a sugárzást és még azt is, ha felforralják őket.

Közeli rokonságban állnak az ízeltlábúakkal. Nagyjából 1300 fajukat ismerjük, nagy részük 0,3 és 0,5 milliméteres nagyságban létezik. A legtöbbjük a vizes élőhelyeket kedveli, annak ellenére, hogy bárhol képes túlélni. Hordószerű kis testük és nyolc, csökött lábacskájuk miatt aranyosnak hatnak, pedig

az állatvilág legnagyobb túlélői – talán még a csótányokat is lekörözik.

Ez az oka annak, hogy sikerült öt kihalási hullámot is átvészelniük: ha ugyanis olyan környezettel találkoznak, ami nem a legideálisabb számukra, akkor behúzzák lábaikat és fejüket, és tetszhalál állapotába kerülnek, kiszárítják magukat. Így képesek akár éveken keresztül is létezni. Egy 2017-es kutatás kimutatta, hogy nagyjából csak úgy lehetne elpusztítani őket, ha a Föld egész vízkészlete elpárologna, ami évmilliók múlva meg is történik majd, de egyelőre nem kell tőle félnünk.

Megtalálták az elpusztíthatatlan állat gyenge pontját
A medveállatkák gyakorlatilag mindent túlélnek, de kutatók megtalálták, hogyan lehet kicsinálni őket.

Laurin az erkélyén találta a kis medveállatkákat, méghozzá egy olyan penészedő területen, ahol rosszul van megoldva a vízelvezetés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik