Tech

Valósággá válhat a filmek leggagyibb bakija

Megvan, amikor a filmekben a hacker a pixeles képeket is ki tudja élesíteni? A mesterséges intelligencia most már ezt is tudja – legalább is egy minimális alapszinten, azt azért el kell ismerni, hogy a technológia még nem tökéletes.

A Koreai Speciális Tudományos és Technológiai Intézet mérnökei olyan algoritmust hoztak létre, ami az úgynevezett Face Super-Resolution segítségével a nagyon pixeles képekből is képes bizonyos szintig megjósolni, hogy hogyan nézhet ki az, akiről a kép készült. Jonathan Fly szakértő úgy gondolta, hogy vicces lenne Twitter emojikon demonstrálni a rendszer működését, az eredmények pedig elég hátborzongatóak.

Kép: Jonathan Fly

Az emberi arcot ábrázoló emojik is éppen elég furcsák, de a mesterséges intelligencia akkor alkotott igazán, amikor az eredeti, pixeles képeken nem voltak egyértelműen felismerhető emberi vonások: a szelet pizza például olyan, mintha a rémálmainkból jött volna elő.

Kép: Jonathan Fly

A sírva nevetős emoji sem járt sokkal jobban, a Télapó egyenesen ijesztő, a vörös ruhás, táncoló nőt pedig nem is nagyon lehet értelmezni. Érdekes módon az algoritmus jobban teljesített a Twitch emojik esetében, talán azért, mert már alapvetően fotórealisztikusabbak voltak, mint a Twitter képei.

Kép: Jonathan Fly

A módszert persze később majd sok hasznos dologra lehet használni, többek között rossz minőségű kamerák képének feljavítására, és talán tényleg lehetséges lesz majd az, hogy nagyon pixeles képekből nyomozók vagy hackerek tűéles arcokat tudjanak kreálni. Ehhez azonban valószínűleg még sokat kell tanulnia az algoritmusnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik