Tech koronavírus

A szuperszámítógépeket is túlnőtte a koronavírus ellen küzdő hálózat

Még március elején írtunk a Stanford Egyetem Folding@home nevű projektjéről, amibe bárki csatlakozhat, ezzel felgyorsítva a szakemberek koronavírussal kapcsolatos kutatásait. Pár hete 20, új koronavírussal kapcsolatos részprojekttel bővült a nagy érdeklődésnek köszönhetően, így már összesen 23 részfeladaton keresztül vizsgálhatják a kutatók a koronavírus tüskefehérjéjének jellegzetességeit, ami hozzásegíthet a vakcina fejlesztéséhez. Most újabb fejleményről lehet beszámolni:

a segítő hálózat immár 470 petaflopsnyi számítási kapacitással bír, amivel gyorsabb, mint együttesen a világ hét legerősebb szuperszámítógépe.

Ennek köszönhetően múlt héten sikerült modellezni az új koronavírus sejtekbe való behatolásra használt tüskefehérjéjét működés közben.

A világ legerősebb számítógépével, a Summittal összehasonlítva is impozáns számokat kapunk, a Foding@home hálózata kétszer gyorsabb. A Summit kapacitását egyébként szintén a koronavírusos kutatásokra fordítják jelenleg, és már talált 77 olyan lehetőséget, ami hasznos lehet a vírus elleni gyógyszer kifejlesztésében.

A megoldás lényege, hogy a felhasználó egy asztali számítógépekre letölthető program segítségével a kutatók részére bocsátja az eszköze számítási kapacitását, amikor a gép éppen tétlen.

A Folding@home gyakorlatilag egy elosztott számítási hálózat, amibe bármelyik netező csatlakozhat. A koncepció lényege, hogy a számítási feladatokat a kutatók nem nagyon drága szuperszámítógépekkel végeztetik el, hanem otthoni, olcsóbb gépek millión, százezrein.

Mondani se kell, hogy az ilyen kutatásokhoz kapcsolódó adatkiértékelés elképesztő számításigényes feladat, így a kutatók az önkéntesek számítógépének processzorát kérik „kölcsön”. Hozzáteszik, hogy ez nem akadályozza túlságosan a hétköznapi használatot, a számítógép kihasználatlan erőforrásait veszi csak igénybe, a program a háttérben fut.

Hogyan használhatja ön is?

Aki szeretne ebben részt venni, annak csak annyi a dolga, hogy letölti az FAH szoftverét, és hagyja, hogy az dolgozzon a háttérben. A kliens beállításai közt az Any Disease opciót kell választani, hogy a koronavírussal kapcsolatos számításokon dolgozzon az eszközünk (bár ez az alapértelmezett beállítás is).

Jelenleg még az időzítés is alkalmas, hiszen az iskolákat bezárták, többen is otthonról dolgoznak, és sokan vonultak önkéntes karanténba. Miközben a számítógép a háttérben a kutatók munkáját segíti, mi addig közben nyugodtan tudunk filmezni.

Így kell beállítani. Forrás: folding@home

(Kiemelt kép: GettyImages)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik