Tech

Jelenleg a Xiaomi a harmadik legnagyobb mobilgyártó, a Huawei visszaesett a negyedik helyre

Megjelent a Strategy Analytics elemzése a mobilpiac 2020. februári állásáról, és a közölt adatok szerint a múlt hónapban a Xiaomi lett a harmadik legnagyobb mobilgyártó a világon, maga mögé utasítva a korábban tartósan a második helyen tanyázó, szintén kínai Huaweit. Az első helyen továbbra is a Samsung áll, stabilan őrizve pozícióját, míg a másodikon most – ismét – az Apple található.

Mobileladások februárban:

  • Samsung – 18,2 millió
  • Apple – 10,2 millió
  • Xiaomi – 6,0 millió
  • Huawei – 5,5 millió

A koronavírus hatása februárban már egyértelműen megfigyelhető az eladásokon (a kínai piac összeomlott), hiszen tavaly februárhoz képest 39 százalékos visszaesés tapasztalható, de amíg a Samsungnál csak 13 százalékos, a Xiaominál pedig 30 százalékos a csökkenés, addig a Huawei eladásai 70 százalékot zuhantak a tavalyi év hasonló időszakához képest.

Ebben jelentős szerepe van az új koronavírus miatt kialakult helyzetnek, de a cégre kifejezetten negatívan hat az is, hogy az Egyesült Államok tavalyi szankciói miatt nem használhatják a Google szolgáltatásait. A gyártó utoljára tavaly tavasszal adott ki olyan csúcstelefont, amin elérhető a Google Térkép, a Gmail, a YouTube és maga a Play Áruház, és ez meg is látszik az értékesítési számokon.

Huawei P40 Lite: remek telefon, jó áron, de van egy komoly bökkenő
A gond az alkalmazásokkal van, hiszen hiába kapunk Android operációs rendszert, a telefonról hiányoznak a Google szolgáltatások és a Play áruház is.

A 2019 őszén bejelentett Mate 30 Pro csak az idei év elején érkezett meg Európába, meglehetősen korlátozott keretek között, és bár a cégnek voltak újra kiadott, átnevezett és Google szolgáltatásokkal érkező készülékei, a jelek szerint ezek nem különösebben hatották meg a piacot. A kérdés, hogy a március végén érkező P40 termékcsalád képes lesz-e változtatni a Huawei helyzetén: a P40 és P40 Pro csúcstelefonokon továbbra sem lesznek Google szolgáltatások, de a Mate 30 Próval ellentétben ugyanolyan széles körben elérhetők lesznek, minta tavaly komoly sikereket elkönyvelő P30 mobilok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik