Tech

Halpikkelyből készítettek kijelzőt a kutatók

Kínai kutatók szerint a viselhető, hajlítható kijelzővel felszerelt kütyük előállításakor használt műanyag helyettesítésére alternatíva lehet a halpikkely. A halpikkelyek 3 százalékát teszik ki az évente feldolgozott 70,5 millió tonna hal össztömegének, további felhasználásra pedig nem kerülnek – így amellett, hogy kicsit környezetbarátabbá tennék a kütyük gyártását, megfelelően hasznosulnának is.

A kínai szakemberek el is készítettek egy prototípust az általuk kidolgozott eljárással. A pikkelyekből kivont zselatinból rendkívül vékony filmréteget állítottak elő, amibe aztán apró ezüst nanovezetékek kerültek elektródaként. A fénykibocsátást egy rézből és cink-szulfidból álló anyaggal oldották meg.

A halpikkelyes hajlítható kijelző 24 nap alatt teljesen lebomlik a talajban, míg egy hagyományos, műanyagból készült panelnek ehhez évszázadok kellenek. A kutatást vezető Hai-Dong Yu szerint a megoldásuk nagy előrelépést jelenthet a zöldebb elektronikai eszközök előállításában, mivel amellett, hogy olcsó, a kijelző kellően átlátszó és sima felületű.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik