Tech koronavírus

Fontos döntést hozott az Apple a koronavírus miatt

A többi cég döntése után várható volt, de már hivatalos is, hogy az Apple lefújja éves fejlesztői konferenciáját, az Apple Worldwide Developers Conference-t (WWDC), ami 1987 óta fontos esemény a cég életében. Az Apple komprimusszumos megoldást választott:

az eseményt nem bonyolítja le helyszínen, de a bejelentéseket online megtartja.

Pontos dátumot még nem közölt a cég, de annyi biztos, hogy júniusban lehet rá számítani. A fejlesztők az esemény apropójából a korai hozzáféréseket is megkapják majd az új iOS-, iPadOS-, macOS-, watchOS- és tvOS-verziókhoz.

Tim Cook vezérigazgató péntek éjjel jelentette be azt is, hogy március 27-ig zárva tartják össze Kínán kívüli boltjukat, hogy ezzel is csökkentsék a nyilvános helyen összegyűlő emberek számát, ezzel pedig végső soron a koronavírus terjedését. Ezzel az Apple az első olyan amerikai cég, amely összes boltját bezárja az országban, sőt, gyakorlatilag világszerte. Az egyetlen kivétel Kína, mert ott a járványügyi vészhelyzet csökkenésével épp tegnap nyitottak újra, és most kezdik helyreállítani az ellátási láncot. Cook a kínai dolgozóknak külön megköszönte a munkájukat.

A cég ezen túl 15 millió dollárt ad a koronavírus megfékezésére, és a gazdasági károk enyhítésére.

Cook hangsúlyozta azt is, hogy a vásárlók kiszolgálásában jelen körülmények között sem engednek a minőségből, az online áruházaik nyitva maradnak, és a helpdesk is működik majd. A cég irodáiban világszerte rugalmas munkavégzési formákat vezetnek be, akinek a munkaköre megengedi, az otthonról dolgozik, akiknek muszáj bejárniuk, azoknak pedig kötelességük maximális távolságot tartani a kollégáktól. Emellett kiterjedt, alapos takarítás, fertőtlenítés, és egészségügyi ellenőrzés is lesz a cégnél. A cég órabéres dolgozói továbbra is úgy kapnak fizetést, mint rendes munkarendben, és kiterjesztették a szabadnapokat a vírussal összefüggő esetekben.

A koronavírus miatt már az iPhone is hiánycikk
Egyelőre még nem lehet kiszámítani a járvány technológiai piacra gyakorolt hosszú távú hatásait, de néhány területen már érezni a korlátozásokat.

(Kiemelt kép: AFP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik