Tech

Fontos nap jött el: hivatalosan is vége a Windows 7-nek

Korábban már többször is figyelmeztettük olvasóinkat, hogy a Microsoft 2020. január 14-től már nem támogatja a több mint 10 éves Windows 7 operációs rendszert,

ezen a napon a szoftver kiterjesztett terméktámogatási ideje lejár.

A gyakorlatban ez azt takarja, hogy a hétköznapi felhasználók nem kapnak új biztonsági frissítéseket és hibajavításokat a rendszerhez, aminek következtében sokkal kockázatosabbá válik annak használata. Mindenkinek ajánlott a Windows 10-re váltania, hiszen a Microsoft ehhez rendszeresen szolgáltatja majd a fejlesztéseket.

A Windows 7 már meglehetősen koros, hiszen 2009-ben adták ki, mégis rengeteg ideig volt a legelterjedtebbnek számító asztali operációs rendszer, helyét csak tavalyelőtt decemberben sikerült átvennie a négy éve megjelent Windows 10-nek. A NetMarketShare friss adatai szerint még mindig ez a második legnépszerűbb rendszer az asztali számítógépeken, az eszközök 32,74 százalékán fut.

Az üzleti ügyfelek számára viszont adott lesz a lehetőség, hogy némi fizetségért cserébe további támogatást kapjanak a cégtől. A Windows 7 Professional és Windows 7 Enterprise használói az úgynevezett kiterjesztett frissítések lehetőségével élhetnek 2023 januárjáig.

(Kiemelt kép: AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik