Tech

Továbbra sem bizonyított, hogy rákot okoznának a mobiltelefonok

Az elmúlt 11 évben publikált tudományos kutatások átvizsgálása után is azon az állásponton van az amerikai élelmiszer- és gyógyszer-ellenőrzési hatóság (FDA), hogy a mobiltelefonok által kibocsátott rádiófrekvenciás sugárzás nem bír egészségügyi kockázattal az emberi testre. Az FDA azonban továbbra is bátorítja rá a kutatókat, hogy folytassák az állatokon és embereken végzett teszteket.

A szervezet közleménye azért is aktuális, mert világszerte egyre aktívabbak a hangok, amelyek az 5G mobilhálózatok miatti sugárzás veszélyeitől tartanak – annak ellenére, hogy nincsenek bizonyítékok a mobiltelefonok és a rák közti összefüggésre. Az 5G ellenzői többször is említik az amerikai kormány által végzett National Toxicology Program keretén belül végzett patkánykísérletet, ami azt az eredményt hozta, hogy a rendkívül magas elektromágneses sugárzásnak kitett állatokban tumor kezdett nőni.

Az FDA viszont számos hibára rávilágított a kísérlet kivitelezésével kapcsolatban, nem megbízhatónak nyilvánították az eredményeket, hozzátéve, hogy azok nem is vonatkoztathatóak emberekre, hiszen nem igazán értelmezhetőek a hétköznapi mobilhasználattal kapcsolatban.

Tényleg a történelem legnagyobb emberkísérlete zajlik a szemünk előtt?
Budapesten is tiltakoztak az újgenerációs mobilhálózatok ellen, ami állítólag megsüti a bolygót. Velünk együtt.

(Kiemelt kép: GettyImages)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik