Tech

Bill Gates mégsem vett 200 milliárdos szuperjachtot

Hétfőn körbejárta a hír a sajtót, hogy Bill Gates a világ első embere, aki hidrogénhajtású „szuperjachtot” rendelt 500 millió fontért, azaz körülbelül 200 milliárd forintért. Többek közt mi is megírtuk a The Guardianre hivatkozva, hogy a környezetbarát megoldásokat kereső Microsoft-alapító vásárolt egyet a holland Sinot nevű cég Aqua névre keresztelt hajójából, ám a gyártó később cáfolta a hírt a BCC-nek.

Az Aqua egyelőre csak egy fejlesztés alatt álló koncepció, és nem adunk el belőle Mr. Gatesnek”

– közölte a szóvivő.

A holland Sinot által tervezett Aqua nevű jacht 2024-ig még nem száll vízre. Az elképesztően borsos árú jármű 112 méter hosszú, és legalább 3700 mérföldet, azaz hatezer kilométert tud menni egy hidrogéntöltéssel, ami körülbelül a London-New York távolságnak felel meg. Az Aqua fedélzetén helyet kap edzőterem, medence, masszázsszalon, jógastúdió, a legénység 31 tagján felül 14 vendéget képes fogadni.

A hajónak -253 fokra hűtött folyékony hidrogénnel töltött tankok szolgáltatják az energiát, az üzemanyagcellákból pedig csupán víz távozik, így nem szennyezik az óceánokat. A hajónak lesz egy dízeles vésztartaléka arra az esetre, amennyiben nem lenne a közelben hidrogéntöltő állomás.

Bill Gates olyat vett 200 milliárdért, amit még senki
Ő az első vásárlója a hidrogénmeghajtású szuperjachtnak.

(Kiemelt kép: AFP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik